ABD Suriye’de rejim güçlerini vurdu

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Akdeniz'de bulunan ABD savaş gemilerinden, İdlib'e yönelik kimyasal saldırının yapıldığı düşünülen ve kimyasal silahların bulunduğu öne sürülen Humus'taki Şaryat Hava Üssü'ne, 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı.

Suriye'de hafta başında yaşanan kimyasal saldırıdan Trump yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı sorumlu tutmuş ve bunun sonuçları olacağını söylemişti.

Türkiye saatiyle 04:00 civarında Amerika bölgedeki donanma gemilerinden Suriye'deki hava üslerini hedef alan saldırı başlattı. Suriye'de Şinsar ve Şayrat hava üslerinin hedef alındığı, bu iki hedefe yaklaşık 60 kadar Tomahawk Cruise füzesi fırlatıldığı belirtiliyor. Pentagon'dan bir askeri yetkili vurulan üslerle ilgili olarak, "Kimyasal saldırının bu üslerden yapıldığını düşünüyoruz. Bir sonraki talimata kadar yaptıklarımız bununla sınırlı kalacak" şeklinde konuştu.



ABD 6 YIL SONRA VURDU

Suriye devlet televizyonu, "saldırganlık" olarak tanımlanan ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. Suriyeli bir askeri kaynak, füze saldırısında yaklaşık 70 füze kullanıldığını açıkladı.

Trump kısa açıklamasında ayrıca "Suriye'deki diktatör Beşar Esad masum sivllere yönelik olarak ölümcül sinir gazları kullanarak bir kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Esad kadınları, çocukları ve yardıma muhtaç insanları boğarak (gaz ile) öldürdü. Bu birçok insan için yavaş ve acı veren bir ölüm oldu. Ufacık güzel bebekler bile barbarca katledildi. Esad'ın bu tavırlarını değiştirmesi için yıllardır gösterilen çabalar hep boşa çıktı. Bölgede devam eden ve derinleşmekte olan mülteci krizi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya ve Amerika ve müttefiklerini tehdit etmeyi sürdürüyor" dedi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon Suriye'deki Şaryat Hava Üssü'ne yapılan saldırıdan önce Rusya'nın konu ile ilgili olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

Pentagon kaynakları, ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini açıkladı.

ABD medyası ise bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Akdeniz'deki iki ABD gemisinden Suriye'ye 50 Tomahawk füzesi atıldığını açıkladığını duyurdu.

ABD'nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yapan Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun'un güneyinde yer alan Şaryat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu bildirdi.

Bu arada füze saldırılarının Pentagon'da toplantı sürerken gerçekleştiği bildirildi. USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerlerinin Pentagon'daki görüşmeler sırasında Suriye açıklarına yaklaştığı ve füzelerle Humus yakınlarında Şaryat hava üsssünü hedef aldığı duyuruldu.

Şaryat üssü Rusya'nın Palmira'ya yönelik DEAŞ operasyonları sırasında Rus helikopterleri tarafından kullanılmıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev yaptığı dönemde ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri operasyonu en son 6 yıl önce gerçekleşmişti.



HUMUS VALİSİ: CAN KAYIPLARIMIZ VAR

Humus Valisi Talal Al Barazi," Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var." dedi.

Suriye askeri kaynakları, Tuğgeneral İsa Halil İbrahim'in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurdu.



SUUDİ ARABİSTAN VE İSRAİL'DEN DESTEK

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yaptı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

(İHA)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”