Konya’da Üçler Mezarlığı Kime Satıldı?

 Konya’da Üçler Mezarlığı Kime Satıldı?

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Reklam

Üçler Mezarlığı Konya'nın  Karatay ilçesi, Aziziye mahallesinde Mevlana Türbesi'nin karşısında bulunuyor. Konya'da bulunan tarihi bir mezarlıktır.

 Adını mezarlığın Mevlana Müzesi tarafındaki girişinde bulunan üç mezardan almaktadır. Mezarların Anadolu'ya müslümanlığı yaymak için yöreye gelen Horasan erenlerine ait olduğu sanılıyor. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir.

 

Birçok insan buraya defnedilmek istediği Konya'nın en büyük mezarlıklarından biridir. 147.500 m2lik alana sahiptir. Mezarlığın dokuz giriş kapısı bulunmaktadır. En eski ve en büyük mezarlıktır. Ana giriş kapıları kuzey, güney ve doğuda yer almaktadır.

 Adını üç kardeşten aldığı söylenen mezarlık, zamanla Üçler Mezarlığı olarak anılmaya başlamıştır. Bir rivayete göre de mezarlık Fatih döneminde "Üçler” ismini almıştır.

Cumhuriyet Dönemi başlarında arazisi Millî Emlak'e devredilen Üçler Mezarlığı, ihale ile satışa çıkarılmıştır. İhaleyi Konya'nın tanınmış hayırseverlerinden Şükrü Doruk alarak, burasının yine mezarlık kalması şartıyla Konya Belediyesine bağışlamıştır.

 

Şükrü Doruk Kimdir?

(1878-1949) yılları arasında Konya'da yaşamıştır. Larende Caddesi'nde kerestecilik yapan Şükrü Doruk, üç evlilik yapmıştır. Bu evliliklerinden çocuğu olmadı. Evlat sahibi olamayan Şükrü Doruk 10 kimsesiz kız çocuğunu sahiplenerek büyüttü .

Manevi kızlarına düğün hediyesi olarak devrin parasıyla 500'er lira ile birer dükkân hediye etti.

Doruk maddi varlığını hayır hasenatta bağışlamıştır.

Başaralı Çarşısı'ndaki bir dükkânını Ramazan ayında Kapı Camii'nde mukabele okuyan hafızlara, diğer bir dükkânını da Numune Hastanesi'nin ihtiyaçlarında harcanılmak üzere vakfetmiştir. Türbeönü'ndeki bir dükkânını da Meram Vali Konağı civarındaki demir köprünün yanında bulunan çeşme için bağışlamıştır.

 

Üçler Mezarlığı'nın yerini Millî Emlâk'ten satın alarak mezarlık olarak bağışlamıştır.

30 Mart 1949'da vefat eden Üçler Mezarlığı'nın eski sahibi Şükrü Doruk, Üçler Mezarlığı'nda yatmaktadır.

Doruk Üçler Mezarlığı'nın, mezarlık olarak kalmasını istiyordu. Böylece buranın yine mezarlık kalması şartıyla Konya Belediyesine bağışladı. Konya Büyükşehir Belediyesi mezarlık  hizmetlerini başarılı bir şekilde halen günümüzde de devam ettirmektedir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”