Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

Ekonomilerde yeni alarm: Fiyatlarda sert düşüş

23 Haziran 2022 Perşembe 11:27
Enflasyon, sıkılaşma ve pandemi vakalarıyla birlikte ülke ekonomilerinde yaşanan durgunluk başta petrol, çelik, bakır, çinko, kalay ve alüminyum olmak üzere emtia fiyatlarını sert düşürdü. Küresel piyasalar resesyon moduna geçti. Batı Teksas (WTI) petrolü 103, brent petrol 108 doların altını gördü.
Dış ticarette korumacılıkla başlayan, pandemi ve Rusya – Ukrayna savaşıyla yükselmeye devam eden enflasyona karşı alınan faiz artırma yoluyla ivmelenen sıkılaşma tedbirleriyle birlikte, küresel ekonomide durgunluk çanları çalıyor. CitiGroup ve Fitch Ratings başta birçok finansal kurum, dünyanın durgunluğa girme ihtimalinin arttığını belirtiyor.


Enflasyon, sıkılaşma ve pandemi vakalarıyla birlikte ülke ekonomilerinde yaşanan durgunluk başta petrol, çelik, bakır, çinko, kalay ve alüminyum olmak üzere emtia fiyatlarını sert düşürdü. Küresel piyasalar resesyon moduna geçti.


Batı Teksas (WTI) petrolü 103, brent petrol 108 doların altını gördü. Çelik ve bakır fiyatları son yılların en yüksek gerilemesini gerçekleştirdi.
Ekonomistler de, sıkılaşan finansal şartlar, savaş ve zayıflayan büyümelerle küresel makro ekonomik görünümün yılın başından bu yana kötüleştiğini, enflasyon, faiz artışları ve stagflasyonun sektörleri zayıflattığını bildiriyor.


Resesyonda enflasyonların daha fazla yükseleceğini, dezenflasyon sürecinin ekonomilere büyük maliyetler yükleyebileceği raporlanırken küresel ekonominin bu yıl yüzde 3'ün altında büyüyeceğini belirten ekonomistler, üretimlerin düşmesiyle yeni bir işsizlik dalgasının başlayabileceği yolunda yorumlar yapıyorlar.

 

PETROL, ÇELİK VE BAKIRDA SERT DÜŞÜŞ


Global durgunluk endişesiyle ilk tepki enerji ve metal piyasalarından geldi. Brent petrol yüzde 6 düşüşle 107 dolar seviyesine gerilerken ABD petrolü Batı Teksas (WTI) petrolü 102 dolara kadar düştü. Analistler Brent petrolün 110 doların altına indikten sonra düşüş trendine girdiğini ve 90 dolarlı rakamların kısa zamanda görüleceğini yorumladılar.


Küresel arzdaki daralma beklentileri ve resesyon korkuları çelik ve bakır fiyatlarında da inişlere sebep oldu. Çin'de çelik fiyatlarında 16 haftanın en düşük seviyesi kaydedildi. Dalian Emtia Borsası'nda 2022 Eylül vadeli demir cevheri 1 Mart'tan yüzde 5 düşüşle bu yana 107 dolardan işlem gördü.


Singapur Borsası'nda 2022 Temmuz kontratı, yüzde 4,7'ye varan bir düşüşle 109,50 dolar/tona geriledi. Demir cevheri, Singapur'daki 2022 kazanımlarını tamamen sildi. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri yüzde 1,3 ve sıcak haddelenmiş rulo yüzde 1,1 düştü.


Analistler, piyasaların Çin'in sıfır Kovid politikası yürürlükteyken talep büyümesinin gerçekleşmeyebileceğinden özellikle endişeli olduklarını belirterek, aynı zamanda Çin çelik sektöründeki mevcut arz fazlasına dikkat çektiler.


Resesyon korkusundan bakır da nasibini aldı. Londra'da bakır fiyatları, doların güçlenmesi ve artan tedarik endişelerinin metale talebi etkileyeceği baskısıyla yüzde 1'den fazla düştü ve son 14 ayın dibini gördü. Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır yüzde 1,2 düşüşle 8.885 dolar/tona geriledi. Şangay'da 2022 Temmuz vadeli bakır yüzde 0,4 düşerek 10.121 dolardan pazar buldu.


ENFLASYON TEHDİDİ SÜRÜYOR


Diğer taraftan küresel ekonomi resesyona giderken ülkelerde enflasyonlar da son yılların zirvelerini zorluyor. İngiltere'de Mayıs ayı enflasyonu yıllık yüzde 9,1 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Nisan ayında yüzde 2,5 kaydedilen aylık TÜFE artışı Mayıs'ta yüzde 0,7 olarak gerçekleşti. Her iki enflasyon verisi de ekonomistlerin beklentilerinin paralelinde geldi.


İngiltere Merkez Bankası (BOE) Ekim ayında enflasyonun yüzde 11'in üzerine çıkacağını öngörürken birçok finans kuruluşu da BOE'ye paralel enflasyonda artışların devam edeceğini raporluyor. Ekonomistlere göre, aylık enflasyon geçen aylara göre daha düşük gerçekleşirken rakamlar yine de İngiltere'nin karşı karşıya olduğu enflasyon sorununu gözler önüne seriyor.


ABD Merkez Bankası (FED) Richmond Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun ekonomiye daha fazla zarar vermeden faiz oranlarını hızlı artırması gerektiğini savunuyor. Barkin, enflasyonun yüksek, yaygın ve kalıcı olduğu bir durum arz ettiğini, buna karşılık faizlerin normal seviyenin altında olduğunu ileri sürüyor. Barkin, hızlı faiz artırma yapılmadığı takdirde FED'in mevcut durumu daha da sıkılaştırıcı bölgeye taşımak zorunda kalabileceği uyarısı yapıyor.


Kaynak Haber Merkezi

Türk Yıldızları ve Solo Türk Gösterisi Konya’da Nefes Kesti

Başkentin Yılkı atları Beypazarı’nda görüldü

Fahiş fiyatta artırıp, stokçuluk yapanlara ceza! Kanun teklifi TBMM’de!

1 Mayıs’ta polise damacanayla saldırdı!

KPSS başvuruları başladı! ÖSYM, 2024 KPSS ücretlerine büyük zam yaptı!

Konya’daki o üniversiteden ABD’deki Filistin Eylemlerine Destek

Konya’nın tarihi namazgah’ında eller semada!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ’’Siyaset yumuşama dönemine girdi, CHP’Yİ ziyaret edeceğim’’

Konya dahil yurt genelinde “Orman Benim“ kampanyası düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özel’in görüşmesinde tek koltuk neden boştu?

Sadece ABD’de 2 bin 200 kişinin gözaltına alındığı Filistin’e destek gösterileri dünya çapında yayılıyor

Huzurevinde bıçaklı dehşet! 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal: Yılda ortama 2 bin 600 orman yangını çıkıyor!

ABD’li aktivistler, öğrencilerin engellemelere rağmen protestolarını sürdüreceğini söyledi

Konya’da uyuşturucu satıcılarına darbe: 36 şüpheli tutuklandı

Altın ve para bulunan çelik kasayı hayvan gübresinin içerisine gömdüler

Enflasyon mayısta zirveye ulaşacak, sonrasında keskin bir şekilde düşecek!

Konya’daki Meram Millet Bahçesi’nde “çim kızağı“ heyecanı

Türkiye’de en çok tercih edilen otomobil belli oldu!

THY’den yeni kabin memuru alımı!

Soylu Seydişehir firmasından ulaşımda kampanya!

SON DAKİKA! Enflasyon rakamları açıklandı!

DİĞER HABERLER