Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

HAYKOOP’DAN SÜT ÜRETİCİLERİNE MÜJDE:

16 Şubat 2022 Çarşamba 11:53
Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP), her fırsatta dile getirdiği yüksek yem fiyatlarına alternatif olarak geliştirdiği ve bir yıldır deneme safhasında olan kaba yemde önemli bir mesafe aldı. Kaba yemle birlikte hem maliyeti düşüren hem de yağ oranını yem veren üreticilere oranla daha fazla artıran HAYKOOP’un, mera ıslahının yapılması yönündeki mücadelesi, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP), her fırsatta dile getirdiği yüksek yem fiyatlarına alternatif olarak geliştirdiği ve bir yıldır deneme safhasında olan kaba yemde önemli bir mesafe aldı. Kaba yemle birlikte hem maliyeti düşüren hem de yağ oranını yem veren üreticilere oranla daha fazla artıran HAYKOOP'un, mera ıslahının yapılması yönündeki mücadelesi, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
        
Konya'da 173kooperatif ve 30 bin üyesi ile Türkiye'nin önemli birliklerinden biri olan Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP)'nin, bir yıldır deneme amaçlı başlattığı kaba yem çalışması sonuç verdi. Selçuk Üniversitesi akademisyenleri, Konya Tarım İl Müdürlüğü ve HAYKOOP tarafından ortaklaşa yürütülen kaba yem, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
        
KABA YEM ÜRETİCİLERİMİZE UMUT OLDU

Fabrika yemi ile büyükbaş hayvanlarını besleyen bir üreticinin kıyaslandığı kaba yemde, maliyet düşerken; yağ oranı da yüksek çıktı. Konya'da hayvancılık faaliyetleri yürüten işletmelerin yüzde 75'inin küçük aile şirketinden teşkil olduğuna dikkat çeken Konya HAYKOOP Başkanı Ali Gedikkaya, "Son yıllarda ürettiğimiz sütün fiyatı, pazarındaki istikrarsızlıklar ve üretim girdilerindeki anormal fiyat artışları ortaklarımızla birlikte bizleri ciddi anlamda etkiledi. Birçok üreticimiz de hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Konya HAYKOOP olarak fabrikasyon yeme karşı her fırsatta alternatif olarak önerdiğimiz kaba yem bizim kırmızı çizgimiz. Bir yıldır süren çalışmalarımız neticesinde olumlu sonuçlar aldık. Bu bağlamda hem girdi maliyetlerini düşürdük, hem de üreticiler açısından önemli olan yağ oranını yükselttik” dedi.
        
KABA YEMDE YAĞ ORANI YÜKSEK, MALİYET DÜŞÜK

Fabrikasyon yem ile kaba yemi kıyaslayan Başkan Gedikkaya, "Beraber bir karşılaştırma yapalım. Yıllardır bir süt ineği için günlük; 10 kilo yem, 5 kilo pancar posası ve 6 kilo sap balyası veriyoruz. Değişken olmakla birlikte ortalama bugünkü maliyeti 50 ila 52 TL arasında. Yağ oranı ise yüzde 3.3 civarında.  Kaba yemde ise bir süt ineği için 40 kilo miktarında karışım yaptık. Bu karışımda 25 kilo slaj, 5 kilo ot slajı, 4 kilo arpa ezmesi, 1 kilo pamuk küspesi, 1 kilo sap balyası ve 5 kilo pancar posasından oluşan bir karışım verdik. İçerisinde yem bulunmayan bu karışım bize yaklaşık 35 ila 40 TL arasında bir maliyete tekabül etti. Ama bu rakam kendi üretimimiz olursa biraz daha düşüyor. Kaba yemdeki yağ oranı ise 4.3 olarak çıktı. Kaba yem herşeyden önce tamamen doğal. Hayvanlara 40 kilo karışım veriyoruz. Nedeni ise vermiş olduğumuz karışım çok olunca hayvan aç kalma stresine girmez. Geviş getirmeyi artırır ve bu safhada süt oranı hayvanda artış gösterir. Kaba yem hayvanın midesini yormaz, çeşitli hastalıklardan korur” ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEKİ İMKANLARI KULLANALIM O BİLE YETER

"Meraların ıslahı ve kaba yem mücadelemizdeki haklılığımız bizleri ve hizmet verdiğimiz kooperatif üyelerimizi mutlu etmiştir” diyerek sözlerine devam eden Başkan Gedikkaya, "Bizler çok büyük fedakârlık istemiyoruz. Var olan imkanları kullanalım o bile yeter. Küçük aile şirketlerinin kaba yem ihtiyacı için yeterli üretim arazileri olmadığı için mera ve hazine arazilerinin ıslah edilerek kaba yeme ulaşma imkanı verilmelidir. Ayrıca TİGEM'lerin kaba yem üretip küçük aile şirketlerine yardımcı olması gerekiyor. Aksi takdirde yeme bağımlı kalıp, süt inekçiliği yapılması mümkün değildir. Ayrıca şununda bilinmesinde yarar var, süt inekciliği olmadan et üretimide olmaz ” cümlelerine yer verdi.
 


Kaynak Haber Merkezi

Elif Buse Doğan şarkılarıyla Konya’yı coşturdu!

Tarım Kredi Marketlerinde büyük indirimler başladı! İşte fiyatlar...

İçişleri Bakanlığında tasarrufa gidildi: Koruma aracı ve koruma polis sayıları azaltıldı

Yumurta fiyatları “mayıs çukuru“na yuvarlandı! Yumurtanın fiyatı ne kadar?

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı

Çorum’da, Dodurga-İskilip kara yolunda heyelan yolda çukur oluşturdu!

Türkiye’den ilk hac kafilesi tarihte kutsal topraklara gidecek

Sahipsiz köpeklerden kaçarken otomobil çarpan genç yaralandı

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

26 yaşındaki genç kadın hem hayvancılık hem dolmuş şoförlüğü yapıyor

Gazze’de can kaybı 34 bin 654’e çıktı

ABD’li Senatör Sanders: Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrencileri destekliyorum

Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem! Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Sigarada zam yağmuru! En ucuz ve en pahalı sigara fiyatı belli oldu!

Daltonlar çetesine ’Mahzen-37’ operasyonu: 14 gözaltı

Türk Yıldızları ve Solo Türk Gösterisi Konya’da Nefes Kesti

Başkentin Yılkı atları Beypazarı’nda görüldü

Fahiş fiyatta artırıp, stokçuluk yapanlara ceza! Kanun teklifi TBMM’de!

1 Mayıs’ta polise damacanayla saldırdı!

KPSS başvuruları başladı! ÖSYM, 2024 KPSS ücretlerine büyük zam yaptı!

Konya’daki o üniversiteden ABD’deki Filistin Eylemlerine Destek

DİĞER HABERLER