Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

Asgari ücret tüm dengeleri değiştirdi

28 Aralık 2023 Perşembe 12:21

Yeni asgari ücret rakamı dengeleri değiştirdi. Değerli kağıtların 2024 yılında uygulanacak satış bedelleri dahil olmak üzere pek çok şey asgari ücret rakamlarından etkilendi. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de olduğu birçok kalem değişti. Yeni asgari ücret işçiye  2024 Yılı İçin Net 17 Bin 2 Lira iken, işverene maliyeti 23 bin 502 lira olarak belirlendi.

İşsizlik maaşı: Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, işsizlik maaşı da arttı. İşsizlik maaşı, en son brüt asgari ücretin %40'ı olarak hesaplanıyordu. Yeni asgari ücretle birlikte, işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin %42'sine yükseldi.

2024 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için (işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde) işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 8 bin 1 lira, en yükseği ise 16 bin 2 lira şeklinde uygulanacak.

Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

Kıdem tazminatı 20 bin 2 lira

Kıdem tazminatı: Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı her yıl için 30 günlük ücreti kadardır. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, kıdem tazminatının da tutarı arttı. Yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.

 
Stajyerlere 5 bin 10 lira ödenecek

Staj ücreti: Staj ücreti, asgari ücretin %30'u olarak hesaplanıyordu. Yeni asgari ücretle birlikte, staj ücreti de asgari ücretin %33'üne yükseldi. İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak.
Askerlik ve doğum borçlanması: Askerlik ve doğum borçlanması, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, askerlik ve doğum borçlanması primlerinin de tutarı arttı.

 

GSS için 600 lira ödenecek

Genel sağlık sigortası primleri: Genel sağlık sigortası primleri, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, genel sağlık sigortası primlerinin de tutarı arttı. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyenler için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş ödenmesi gerekecek.
 
İsteğe bağlı sigorta primleri: İsteğe bağlı sigorta primleri, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, isteğe bağlı sigorta primlerinin de tutarı arttı.

 


Editor: Fatma Çatlı

Konyaspor 1 puana razı oldu!

Kayserispor Başkanı Ali Çamlı Konyaspor Maçında Sahaya İndi!

Konya’nın en çok ziyaret edilen yeri belli oldu! Konya’daki o yer zirveye oturdu!

Konya’da otomobil refüjdeki ağaca çarptı! 2 kişi yaralandı

Tarım Kredi Market, 81 ilde kampanya başlattı! Bu tarihe kadar indirim devam edecek!

19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde “Gençlik ve Spor Festivalleri“ düzenlenecek

Galatasaray ile Fenerbahçe, tarihte 400. kez karşı karşıya gelecek!

Konya’dan 100 çifte çeyiz hediyesi!

Erdal Beşikçioğlu’nun dansı gündem oldu!

19 Mayıs’ta trenler ücretsiz hizmet verecek

Bakan Koca başkanlığında MHRS toplantısı yapıldı

Konya dahil 20 ilde Sibergöz-39 operasyonu:74 şüpheli yakalandı

Sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Sonuçları açıklandı

Konya’da Gençlik Haftası’nda gezi etkinliği düzenlendi

Konya’nın doğal sit alanı havadan görüntülendi

Konya’da engelli dostları ödüllerini aldı

Kurban derisi ve zekat paralarını PKK’ya aktardılar!

Emine Ayna’ya “terör örgütü üyeliği“ suçundan bir dava daha

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı Audi A8 lüks araç iade edildi

Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları aile hekimlerince yazılabilecek

“Filenin Sultanları“ yarın İtalya ile karşılaşacak

DİĞER HABERLER