Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

Millet İradesine Darbe, 28 Şubat Mağdurları Yaşadıklarını Anlattı

28 Şubat 2021 Pazar 14:31
28 Şubat sürecinde ordudan ihraç edilen Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, yaptığı açıklamada 1981'de Topçu ve Füze Okulu'ndan mezun olduktan sonra 1997'ye kadar TSK'da çalıştığını belirtti.

Türk siyasi tarihinde "postmodern darbe" şeklinde nitelendirilen 28 Şubat, eşleri başörtülü olan "inançlı" Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını da etkiledi.

Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, yaptığı açıklamada 1981'de Topçu ve Füze Okulu'ndan mezun olduktan sonra 1997'ye kadar TSK'da çalıştığını söyledi.

Kanmaz, Nisan 1997'de 100 üzerinden 98 sicil notu aldığını fakat aynı yıl ağustosta Ağrı'da astsubay başçavuş olarak görev yaparken Yüksek Askeri Şura kararıyla ihraç edildiğini söyledi.

Emekliliğine çok az kaldığı halde 3 çocukla "kapı dışarı" edildiklerini belirten Kanmaz, "Sayın Cumhurbaşkanımız o dönem İstanbul Belediye Başkanıydı. Bizim gibi olan arkadaşlara hep sahip çıktı. O dönemde 60-70 arkadaşımızı işe aldı. Biz İstanbul'u tercih etmedik. Konya'da nasipmiş, burada çalışmaya başladım." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2011'de çıkan yasa kapsamında emekliye ayrıldığını anlatan Kanmaz, o dönem geçim sıkıntısı nedeniyle eşinden boşananlar, çok zor işlerde çalışanlar, hatta intihar edenlerin olduğunu belirtti.

Baskıların ihraçtan sonra da sürdüğünü belirten Kanmaz, "Takip ettiler. Özel sektörde de baskılar devam etti. 'Bunları işe almayın. Sizinle ilgili de mali operasyon yaparız.' denildi. Holdingler işe almak istediler ama baskılardan dolayı çoğu alamadı. Çok sıkıntılı dönemler geçirdik. Ailelerimiz parça parça oldu. 3 bin civarında bu şekilde arkadaşımız var." diye konuştu.

Kanmaz, sosyal tesislere girişte eşlerinin başlarını açmasının ve mesaide namaz kılmamalarının istendiğini, dış görevlere gönderildiklerini, bu taleplere saygı göstermedikleri için de tecrit edildiklerini vurguladı.

Her zaman devletin yanında olduklarının altını çizen Kanmaz, ordudan ayrıldıktan sonra da ordu ve devlet aleyhine en ufak bir söz etmediklerini, aleyhte konuşmadıklarını bildirdi.

Kanmaz, ihraç edilmeden önce komutan eşlerinin "sosyal faaliyet" adı altında evlere ziyarette bulunduğunu anlatarak "Biz de ziyaretlerden çok memnun kalmıştık. Sonradan anladık ki bunları istihbarat görevlisi olarak kullanmışlar. Evdeki odalara tek tek bakmışlar. Vitrininde biblo mu var, duvarında Atatürk resmi mi var? Tabii bizim evimizde her taraf kitap, Kur'an-ı Kerim var, hadis kitapları var. Kızlarımın isimleri not alınmış, 'irticai isimler' diye. Kızlarımın isimleri Merve, Büşra, Miraç. Bunları dahi not almışlar." diye konuştu.

- "28 Şubat, FETÖ'nün operasyonlarından birisi"

28 Şubat'ta meşru hükümetin bile devrildiğini hatırlatan Kanmaz, şöyle devam etti:

"Eğer bizim gibi düşünen insanları silahlı kuvvetlerden ihraç etmeselerdi 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü olmazdı. Bakıyoruz ki FETÖ ilk önce inançlı olan, kendisinden olmayanları tasfiye etti sonra 2002-2005'te de Ergenekon operasyonuyla ulusalcıları tasfiye etti, önünü açtı. Cenabı Allah muhafaza etsin. 2015'teki hadise 3 yıl daha beklenseydi devletin tüm kurumlarını teslim alacaklardı. 28 Şubat, FETÖ'nün operasyonlarından birisi."

Kanmaz, 2010'daki anayasa değişikliğinden sonra ülkenin çok büyük kazanımlar elde ettiğini, kızlarının üniversitede başörtülü okuduklarını ve bundan çok mutlu olduğunu vurguladı.


- "Er olarak ihraç edildikten sonra astsubay olarak tatbikata çağırıldım"

28 Şubat mağdurlarından Memiş Ceyhan da 1997'de Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ihraçlar başladıktan sonra dosyalar çok olduğu için Şuranın bazı yıllar 2 kez toplandığını söyledi.

Kendisine sıranın 1999 Yüksek Askeri Şurasında geldiğini, Amasya'da astsubay üstçavuşken ihraç edildiğini belirten Ceyhan, "Postmodern darbeden sonra 2,5 yıl daha askeriyede görev yaptım. O zamanlar orduevlerinde eğlenceler yapılıyordu. Bunlara katılmak mecburiydi. Ben katılmadım ve benim hakkımda tutanak tutulmuş. Tutanakta diyor ki 'Subay ve astsubayların eşlerinin çağdaş giyimlerini tespit etmek maksadıyla 12 Aralık 1997'de subay gazinosunda yemekli bir aile toplantısı düzenlenmiştir. Düzenlenen bu toplantıya katılmadığınız tespit edilmiştir.' Orada eğlence adı altında yapılan faaliyetleri tasvip etmediğim için katılmadım." değerlendirmesinde bulundu.

Ceyhan, 28 Şubat kararlarından sonra yapılan eğlencelere katılmadığı için "takip edilmesi gereken personel" statüsüne alındığını, evlerine şofben tamircisi olarak bile gelip baktıklarını anlattı.

28 Şubat davalarına da müşteki olarak katıldığını dile getiren Ceyhan, "28 Şubat davası bitti. 103 sanık vardı. 21'i müebbet hapis cezası aldı. Bir kısmı öldüğü için düştü, bir kısmı beraat etti. Ben, gerekli cezayı aldıklarını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Ceyhan, bir asker olarak orduevlerinde düzenlenen eğlencelere gitmenin asli vazifesi olmadığını vurgulayarak, sınır ötesi operasyonlarla, İHA ve SİHA'larla TSK'nın asli vazifesine döndüğünü söyledi.

Astsubayken er olarak ihraç edildiğini anlatan Ceyhan, şöyle devam etti:

"Terhis belgesi elimde. Er olarak atıldıktan sonra 2000'de Lüleburgaz'da Yıldırım 2000 tatbikatına çağrıldım. Astsubay olarak tatbikata gittim ve rütbeli personel olarak 1 ay boyunca tatbikata katıldım. Tugay komutanı tarafından teşekkür belgesi de verildi. Biz disiplinsizsek bu nasıl oluyor? 1999'da ihraç edildim, 7-8 ay sonra askerlik şubesinden çağırdılar. 'Sefer görev emrin var.' dediler, imzaladım ve 1 ay sonra tatbikata gitmek için davetiye gönderdiler. Askerlik şubesine gittim, yapılan işlemin yanlış olduğunu söyledim. 'Ben disiplinsizlik adı altında atılsam da kanunlarda maddesi olmayan, hukuksuz bir şekilde, tanımı yapılmayan irtica kelimesiyle atıldım. Dini vecibelerden dolayı atıldım. Bir yanlışlık var.' dedim. Sormadılar. 'Seferberlik Daire Başkanı Tuğgeneral Hüseyin Tanyer'in imzası var, bir şey yapamayız, gideceksin.' dediler. Bir ay boyunca rütbeli personel olarak tatbikata katıldım, emrime asker, araç verdiler. Bitirdikten sonra da o zamanın Tugay Komutanı Mahir Kök tarafından teşekkür belgesi verildi."


Kaynak Haber Merkezi

Konya’nın merkezine yakın mahalleye kar sürprizi!

Elif Buse Doğan şarkılarıyla Konya’yı coşturdu!

Tarım Kredi Marketlerinde büyük indirimler başladı! İşte fiyatlar...

İçişleri Bakanlığında tasarrufa gidildi: Koruma aracı ve koruma polis sayıları azaltıldı

Yumurta fiyatları “mayıs çukuru“na yuvarlandı! Yumurtanın fiyatı ne kadar?

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı

Çorum’da, Dodurga-İskilip kara yolunda heyelan yolda çukur oluşturdu!

Türkiye’den ilk hac kafilesi tarihte kutsal topraklara gidecek

Sahipsiz köpeklerden kaçarken otomobil çarpan genç yaralandı

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

26 yaşındaki genç kadın hem hayvancılık hem dolmuş şoförlüğü yapıyor

Gazze’de can kaybı 34 bin 654’e çıktı

ABD’li Senatör Sanders: Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrencileri destekliyorum

Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem! Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Sigarada zam yağmuru! En ucuz ve en pahalı sigara fiyatı belli oldu!

Daltonlar çetesine ’Mahzen-37’ operasyonu: 14 gözaltı

Türk Yıldızları ve Solo Türk Gösterisi Konya’da Nefes Kesti

Başkentin Yılkı atları Beypazarı’nda görüldü

Fahiş fiyatta artırıp, stokçuluk yapanlara ceza! Kanun teklifi TBMM’de!

1 Mayıs’ta polise damacanayla saldırdı!

KPSS başvuruları başladı! ÖSYM, 2024 KPSS ücretlerine büyük zam yaptı!

DİĞER HABERLER