Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

KORONA KORKUSUNU ATLATAMADAN HANTVİRÜS ÇIKTI

24 Mart 2020 Salı 16:47
Çin’de ‘hanta virüs’ nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti (Hanta virüs nedir?)
 

Çin'den dünyaya yayılan ve 17 bin 138 kişinin hayatını kaybettiği korona virüsünde vaka sayısı ve can kaybı sayıları artıyor. Dünya korona virüsü şokunu atlatamadan Çin'de yeni bir virüsün endişesini yaşamaya başladı. Aslında geçmiş yıllarda kendini gösteren hanta virüsü yeni bir virüs değil. Kemirgenler yoluyla insanlara bulaşan hanta virüsünün öldürücü olduğu ifade ediliyor. Griple benzerlik belirtiler gösteriyor.

Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Hantavirüs, ilk izole edildiği yer olan Güney Kore'deki Hantaan nehrinden adını alır.

Virusun yol açtığı Kanamalı Ateşle seyreden Renal Sendrom( HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirus pulmoner sendrom (HPS)'a neden olan tip daha çok Amerika kıtasında görülmektedir. Geçen yıllarda ülkemizde ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

Hanta virüs nasıl bulaşır? 

Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısıdır.Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ederler. Dünyada da oldukça yaygındır.

Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.

Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.

Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

Kuluçka dönemi 

Kemirgenler ve Fareler bu virüsten etkilenmezler kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur,Ancak hasta olmazlar.Sadece taşıyıcıdırlar.1 ay ile 12 ay boyunca bu virüsü dışkı veya idrar yolu ile etrafa yayarlar.

Kuluçka dönemi hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte kuluçka süresi 12 ila 21 gündür.İstisnai durumlarda, kişisel immün baskılanma durumlarında, sıcaklık ve nem oranına da bağlı olarak 5-60 gün arası değişebilir.Ortalama olarak virüsün alımından 1-5 hafta sonra bulgular görünmeye başlar.

 

Hantavirüs belirtileri nedir? 

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir.Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kuma, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.

 

Hantavirüs tedavisi var mı? 

Hantavirus enfeksiyonun aşısı veya spesifik bir tedavisi yoktur. Hastanın hayati fonksiyonları desteklenmelidir.

Hantavirüs Pulmoner Sendrom gelişmişse, erken dönemde entübasyon ve yoğun bakım şartlarında Oksijen inhalasyon tedavisi ile solunum, sıvı replasmanı ile de kan basıncı desteklenmelidir.

 

Hantavirüs Ateşli Renal Sendrom gelişmişse de Hemodiyaliz hayat kurtarıcı olabilir.Her ne kadar henüz ispatlanmamış olsada bazı çalışmalar Ribavirin gibi bazı antiviral ilaçların hayati tehlikeyi azaltmak üzerinde etkisi olduğunu düşündürmektedir.



 
 

 

 


Kaynak Haber Merkezi

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda oy verme işlemi başladı

Karataylı genç halterci’den önemli başarı

Konya Büyükşehir Belediyespor Hentbolda Play-Off’ta mücadele edecek

Akıllı Şehir Yönetim Uygulamalarıyla Konya’da Koordinasyon Artırılacak

Güneş kremi alırken dikkat edilmesi gerekenler! Cilt tiplerine göre seçim öneriliyor

Doç. Dr. Ramazan Gündüz, SEHAL öğrencileriyle buluştu!

Suğla Gölü’nde 1400 metre ağ ele geçirildi

Konya’da 3 yaşındaki çocuk üçüncü katın penceresinden düştü!

Evlenmenin maliyeti ne kadar? Evlenecek çiftlerin düğünü ne kadara mal oluyor?

Konya’da yaşayan Mustafa Atar, iki kişinin sığamadığı yerde 20 yıldır ailesini geçindiriyor

Konya’da ilginç olay! Tamir için bırakılan arabanın motorundan çıktı, Yardıma itfaiye yetişti!

Konya Emniyet Müdürlüğü başarılı operasyonlara imza attı! Kolilerin içerisinden on binlerce çıktı!

Tarım Kredi Marketlerinde indirimler başladı! İşte büyük indirim ve fiyatlar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’dan İsrailli Bakan’ın paylaşımına tepki

Arda Güler, Real Madrid’deki yerini sağlamlaştırdı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı! İntegral müfredattan kaldırıldı!

Lokanta ve kafelerde KDV artıyor!

Konya dahil 42 ilde “Narkoçelik-14“ operasyonu: 321 şüpheli yakalandı

Konya’da silahlı kavga çıktı! 3 kişi yaralandı

Konya’da pastaneye silahlı saldırı! 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

Konyalı şehit polis Emrah Büke son yolculuğuna uğurlandı!

Sosyal medyada büyük beğeni toplayan Konyalı Genç, Başkan Altay ile buluştu

DİĞER HABERLER