Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

Sağlık Çalışanlarından Kovid-19 Tedbirlere Uyun Çağrısı

25 Kasım 2020 Çarşamba 11:42
Konya'da eşi, çocukları, anne ve babasıyla Kovid-19'u yenen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Gümüş ile aynı üniversitenin radyoloji ana bilim dalında görevli Dr. Öğretim Üyesi Hakan Cebeci, bu hastalığı nasıl yendiklerini anlattı.
 

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Gümüş ve Radyoloji Ana Bilim Dalında görevli Dr. Öğretim Üyesi Hakan Cebeci, yakalandıkları yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) üstesinden nasıl geldiklerini anlattı. 

Ağustosta daha önce yaşamadığı şiddette bir baş ağrısı, halsizlik ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvuran Doç. Dr. Gümüş, Kurban Bayramı'nda görüştüğü anne ve babasından da test yaptırmasını istedi. 

Eşi, çocukları, anne ve babasının da testleri pozitif çıkan Gümüş, özellikle anne ve babasının sağlığından endişe duydu. Eşi ile çocukları evde tedavi gören Gümüş, anne ve babasıyla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gördü. 

Ebeveynleriyle tedavi sürecinde aynı odayı paylaşan Gümüş, onlara moral vermek, psikolojik destek olabilmek için, deyim yerindeyse kendi derdini, hastalığını unuttu, onlara "bir şey olacak" diye günlerce uykusuz kaldı. 

Tedavisinin ardından taburcu edilen Gümüş, hastalığın etkisini psikolojik olarak yaklaşık 2 ay üzerinde taşıdı.

AA muhabirine kendisinin ve ailesinin tedavi sürecini anlatan Doç. Dr. Gümüş, Kovid-19 salgını nedeniyle her şeyin değiştiğini, farklı deneyimler kazandıklarını söyledi.

Gümüş, "Biz de kendi adımıza bu deneyimden payımızı aldık. İlk zamanlar işin ciddiyetinin farkında değildik ama süreç içinde gördük ki bu iş sanıldığının aksine daha ciddi bir olay." dedi. 

Gümüş, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak Kovid-19 ile mücadelede yeterli teçhizat, donanım ve bilgi birikimine sahip olduklarını vurguladı.

- "Aramızda kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu"

Kovid-19'la mücadelede fedakarca çalışan sağlık ordusunun kendi sağlığının yanında aileleri ve çevreleri için de kaygı duyduğunu ifade eden Gümüş, şöyle konuştu:

"Müdahale ettiğimiz Kovid-19 tanısı almış insanlardan enfeksiyon kapıp sevdiklerimize, markette, sokakta hiç tanımadığımız birine bulaştırıp onun hayatına da mal olabilirsiniz. Bu sadece kendi tedirginliğiniz değil, aynı zamanda sevdikleriniz, toplum için de bir tedirginlik oluşturdu. Bu, bütün sağlık çalışanlarında psikolojik bir baskıya neden oldu. Aramızda kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. Bu psikolojiyle bütün enerjinizi buna verebilmek, işinize konsantre olabilmek çok zor. Hastaneye gelen herkes Kovid-19 için potansiyel risktir. Buna bakan her doktor, her hemşire, hastanede çalışan her görevli potansiyel risk altındadır."

Eşi ve çocuklarının Kovid-19'u kolay atlattığını ancak anne ve babasıyla uzun süre hastanede tedavi gördüğünden zorluklar yaşadığını dile getiren Gümüş, şöyle devam etti: 

"Annem, babam ve ben hastanede beraber yattık. Onlar uyumuyor, evlatları olduğum için, bana bir şey olacak diye, ben uyuyamıyorum 'anne, babama bir şey olacak, ani solunum sıkıntısı olacak, kalp krizi geçirecekler' diye. Ben bu hastalığın nereye gidebileceğini biliyorum ama onlara söyleyemiyorum. Kendinizle alakalı da çok tedirgin etmek istemiyorsunuz. İki ay kadar psikolojisini atlatamadım. Bu çok büyük bir travma. Ailenizi koruma içgüdüsüne giriyorsunuz. Kendinizle alakalı içgüdüleriniz oluyor. Bu hastalığın hem fiziksel hem de psikolojik manada çok ciddi bir travma oluşturduğunu söyleyebilirim. Dışarıdan insanlara baktığınız zaman bunu çok basit algılayıp, rahat bir şey olduğunu düşünebiliyorlar ama öyle değil. Bulguları çok ciddi hem de herhangi bir insan sizin yüzünüzden hayatını kaybederse bunun vicdani sorumluluğu da çok yüksek. Çok zor, travmatik bir süreç."

Herkesin maske, hijyen ve temizliğe dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Gümüş, insanları kalabalık ortamlara girmemesi konusunda uyardı. 

- "15 gün boyunca tek bir odada yaşadım"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Cebeci ise soğuk algınlığı gibi başlayan hastalığın çok sinsi bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Hastalığın ilk bir kaç gününde gribal semptomlar yaşadığını anlatan Cebeci, şunları kaydetti:

"İlk 4-5 gün gribal semptomlar oldu. Daha çok kas ağrıları, hafif ateş ve halsizlik oldu. 5'inci günden sonra akciğer tutulumu başladı. Nefes darlığı eklendi. Yaklaşık 4-5 gün kadar da nefes darlığı çektim. Bir gün hastanede yattım, onun dışında evde geçirdim. 15 gün boyunca tek bir odada yaşadım. Nefes darlığı çektiğim zamanlarda bir ölüm korkusu oluyor. Ondan sonra daha çok korunmaya başladım. İki çocuğum var. Eve girerken kıyafetlerimi değiştiriyorum, dezenfekte ediyorum. Çocuklara olabildiğince yaklaşmıyorum." 

Tedavisinin ardından testlerinin negatif çıkması üzerine göreve başladığını belirten Cebeci, herkesi tedbirlere uymaya çağırdı. 

 


Kaynak Haber Merkezi

Şampiyonluk sesleri çıkmadı! İpler Konyaspor’un elinde

Konyaspor 1 puana razı oldu!

Kayserispor Başkanı Ali Çamlı Konyaspor Maçında Sahaya İndi!

Konya’nın en çok ziyaret edilen yeri belli oldu! Konya’daki o yer zirveye oturdu!

Konya’da otomobil refüjdeki ağaca çarptı! 2 kişi yaralandı

Tarım Kredi Market, 81 ilde kampanya başlattı! Bu tarihe kadar indirim devam edecek!

19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde “Gençlik ve Spor Festivalleri“ düzenlenecek

Galatasaray ile Fenerbahçe, tarihte 400. kez karşı karşıya gelecek!

Konya’dan 100 çifte çeyiz hediyesi!

Erdal Beşikçioğlu’nun dansı gündem oldu!

19 Mayıs’ta trenler ücretsiz hizmet verecek

Bakan Koca başkanlığında MHRS toplantısı yapıldı

Konya dahil 20 ilde Sibergöz-39 operasyonu:74 şüpheli yakalandı

Sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Sonuçları açıklandı

Konya’da Gençlik Haftası’nda gezi etkinliği düzenlendi

Konya’nın doğal sit alanı havadan görüntülendi

Konya’da engelli dostları ödüllerini aldı

Kurban derisi ve zekat paralarını PKK’ya aktardılar!

Emine Ayna’ya “terör örgütü üyeliği“ suçundan bir dava daha

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı Audi A8 lüks araç iade edildi

Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları aile hekimlerince yazılabilecek

DİĞER HABERLER