Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

TÜRKİYE VE RUSYA ORTAK ÇIKARLARDA DİPLOMATİK BAŞARI GÖSTERDİ

06 Mart 2020 Cuma 14:59
- Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Biçer: - "Gerek Türkiye gerekse Rusya Federasyonu’nun ortak çıkarları anlamında çok kritik bir diplomatik başarı gösterdiğini, Suriye iç savaşının sona ermesi, barış ve istikrarın tesisi, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve ülkedeki bütün kesimlerin temsil hakkının yönetime yansıdığı yeni anayasa çalışmasının kısa sürede sonuçlanması yolunda önemli bir kilometre taşı olduğunu kabul etmek gerekir"


 

Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Biçer, "Gerek Türkiye gerekse Rusya Federasyonu'nun ortak çıkarları anlamında çok kritik bir diplomatik başarı gösterdiğini, Suriye iç savaşının sona ermesi, barış ve istikrarın tesisi, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve ülkedeki bütün kesimlerin temsil hakkının yönetime yansıdığı yeni anayasa çalışmasının kısa sürede sonuçlanması yolunda önemli bir kilometre taşı olduğunu kabul etmek gerekir." ifadelerini kullandı. 

Biçer yaptığı açıklamada, İdlib'e ilişkin dün Moskova'da en üst düzeyde çözüm arandığını belirterek, bulunan çözümün bir protokolle kamuoyu beklentisi doğrultusunda imza altına alındığını kaydetti.

Protokolün içeriğinde iki konunun dikkati çektiğini aktaran Biçer, "Birincisi ‘Temas Hattı' ifadesi. Bu hat kimlere karşı temas hattı olarak kabul ediliyor. Muhtemelen heyetler arası görüşmelerde teknik olarak incelenip bir hat çizilmiştir. Yani ateşkes uygulanacak hat şu anda çatışan bütün tarafların temasta bulundukları hat mıdır, yoksa sadece rejim ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gözlem Noktaları dışında ‘Bahar Kalkanı' ile ulaştığı bölgelerde temasta bulundukları hat mıdır? Bunların ayrıntısı mutlaka belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Biçer, şunları kaydetti:

"Astana'da kararlaştırılıp Soçi'de imzalanan İdlib gerginliği azaltma ya da çatışmasızlık bölgesindeki çatışmaların TSK ve rejim güçleri arasındakilerle sınırlı olmadığı, bölgede Rusya ve rejim güçlerinin terörle mücadele kapsamında harekata devam ettiği varsayımına dayanarak ve Birleşmiş Milletler tarafından daha önce ilan edilen ateşkes kararına da hiç uyulmadığı düşünülerek, Moskova protokolünün tek başına yeterli olmayacağı, kısacası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği ‘birlikte kararlaştırılan adımların süratle atılmasına ihtiyaç olduğu' değerlendirilmektedir.”

 

- M4 karayolu'nun ortak kontrolü

 

M4 Karayolu'nun ortak kontrolüne de değinen Biçer, "Rusya ve Türkiye'nin bu ortak çözümü uygulamasına İran ve rejim dışında bu yolu kullanmaya ihtiyacı olan ve çatışmanın tarafı durumundaki muhalifler izin verir mi? Bunu zaman içinde göreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Biçer, "Sonuç olarak gerek Türkiye gerekse Rusya Federasyonu'nun ortak çıkarları anlamında çok kritik bir diplomatik başarı gösterdiğini, Suriye iç savaşının sona ermesi, barış ve istikrarın tesisi, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve ülkedeki bütün kesimlerin temsil hakkının yönetime yansıdığı yeni anayasa çalışmasının kısa sürede sonuçlanması yolunda önemli bir kilometre taşı olduğunu kabul etmek gerekir.” değerlendirmesinde bulundu. 


Kaynak Haber Merkezi

Konya’da üniversite öğrencilerinden ABD’deki Filistin eylemlerine destek!

Konya,Türkiyenin akıllı şehirlerinden!

Konya’da 2. el pazarı yeni gününde kurulacak!

Konya dahil 16 ilde dolandırıcılık operasyonu düzenlendi! Sahte hesaplardan banka hesaplarına para gönderdiler

Konya’da “Kudüs’ü Anlamak“ programı düzenlendi

Sesi duyanlar gökyüzüne baktı! SOLOTÜRK Konya semalarında!

Coğrafi işaret tescilli beyaz altında hasat zamanı! Konya dahil birçok bölgeye gönderiliyor!

Konya’da 15 obruk aynı anda oluşmuştu! Obruklar depremin habericisi mi?

Konya’da lise öğrencileri okul bahçesinde kurulan serada 10 türde 300 bin sebze fidesi ürettiler

Bildiğiniz teklifleri unutun! Su altında evlenme teklif etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel’i AK Parti Genel Merkezi’nde kabul edecek

Konya’da şüpheli ölüm! Bıçaklanan bir kişi hayatını kaybetti

Konya’da midibüsle panelvan çarpıştı! 24 yaralı var!

Konya’da cadde ve sokakları sağanak vurdu!

Türk asıllı siyasetçi, Avrupa Parlamentosu seçimleri için Konya’daki hemşehrilerinden destek istiyor

Konya’da otomobilin motor kısmına kedi yavrusu sıkıştı!

Yapay zeka korkutuyor! Birçok yeni iş alanı üretiyor ama birçoğunu yok ediyor!

Hakan Fidan: Soykırım davasına müdahil olacağız

Bakan Işıkhan: İşçi kardeşlerimizin haklarını gözetmeye, refahlarını artırmaya devam edeceğiz

Konya’da bir kişi sobadan sızan gazdan zehirlendi

Konya’da tır ile otomobil çarpıştı! 4 yaralı var!

Bir tarafta bahar diğer tarafta kar yaşandı!

DİĞER HABERLER