Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

MESLEK LİSELİLER ÖYLE BİR ŞEY GELİŞTİRDİ Kİ..

27 Ağustos 2021 Cuma 14:37
Meslek liseliler atıkları gübreye dönüştüren solar makine geliştirdi
Meslek liseliler atıkları gübreye dönüştüren solar makine geliştirdi
 
- Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaparak, seri üretimine başladı
- Okul Müdürü Tayyip Sarı:
- "Konya'da 2 okulda makinemiz kullanılmaya başlandı, 10 okuldan daha sipariş aldık. Amacımız, ülke genelindeki eğitim kurumlarında geri dönüşüm bilinci ve farkındalığının oluşturulması"
- Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar:
- "Evsel atıklar dediğimiz çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyvelerin kabukları, ağaç yaprakları ve dalları, talaşlar, park ve bahçelerde kullanılan çimler kompost makinesinin tamburuna koyulabiliyor. Yaklaşık 20 gün sonra gübre oluşuyor"




Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaptı.

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki öğrencileri, şubat ayında, öğretmenleriyle yaptığı Ar-Ge çalışmasıyla atıkları gübreye dönüştüren kompost makinenin prototipini üretti.



Nisandan itibaren seri üretimine başlanan makineler, ülke genelinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna gönderildi.

Talep üzerine makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini de tasarlayan okul, ürünü ülke genelindeki anaokulu, ilkokul ve pansiyonlu okullara göndermeye hazırlanıyor.
- "48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabiliyor"

Ankara ATO Congresium'da düzenlenen "Genç Dostu Şehirler Kongre ve Sergisi'nde", ilgi haber muhabirine makine hakkında bilgi veren Okul Müdürü Tayyip Sarı, yaklaşık 20 kişinin yer aldığı Ar-Ge ekibiyle güneş enerjisi panelini tasarlamalarının ardından PLC yazılımı eklenerek, seri üretiminin yapıldığını söyledi.

Makinenin güneş ve elektrik enerjisiyle çalışma özelliği olduğunu belirten Sarı, akünün 48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabildiğini, güneş enerjisinin yetersiz kalması durumunda elektrikle çalışabilmesini sağlayan sistemin bulunduğunu kaydetti.

Sarı, makineyi otomatik ve manuel şekilde programladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Manuel çalışmayı panodaki bir düğmeye basarak, ileri geri çalıştıracak şekilde yapabiliyorsunuz. Otomatik programda kullanıcı makine başında değilken, makine belli periyotlarla ileri geri yapıp içerideki kompostu karıştırarak ferment olayını hızlandırmış oluyor. Kaçak akımlara, kısa devrelere karşı makinemiz korunmuş vaziyette. Makine tamburu döndüğü için iş güvenliği önlemleri kapsamında çalışmadan önce sesli ve ışıklı uyarı yaparak kullanıcıları makinenin çalışacağına dair bilgilendirmiş oluyor. Kullanıcı makine başında değilken de otomatik programda makine kullanılırsa makine belli periyotlarla sürekli şekilde çalışıyor."

Makinenin özellikle anaokulu ve ilkokullarda kullanılması için ürettiklerini aktaran Sarı, "Konya'da 2 okulda makinemiz kullanılmaya başlandı, 10 okuldan daha sipariş aldık. Amacımız, ülke genelindeki eğitim kurumlarında geri dönüşüm bilinci ve farkındalığının oluşturulmasıdır." ifadelerini kullandı.

- "Gıdaların küçük parçalar şeklinde atılması gerekiyor"
Makinenin kullanıldığı okullardan Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar ise atık gıdaların makine tamburuna küçük parçalar şeklinde atılması gerektiğini kaydetti.

Atıkların birbirine temasının gübreye dönüşüm konusunda önemli olduğunu anlatan Taşpınar, şöyle devam etti:

"Makine ilkokul, ortaokul, pansiyonlu okullar ve kafeler gibi alanlarda kullanılabilir. Öncelikle ilkokul ve anaokullarındaki öğrencilerin kullanmasını öneriyoruz. Çünkü öğrencilerin zihninde sıfır atık bilincinin oturmasını istiyoruz. Geri dönüşümle gübrelerin saksılarda veya başka alanlarda kullanabileceklerini görsünler ki artık hiçbir atık boşa gitmesin. Evsel atıklar dediğimiz çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyvelerin kabukları, ağaç yaprakları ve dalları, talaşlar, park ve bahçelerde kullanılan çimler kompost makinesinin tamburuna koyulabiliyor. Yaklaşık 20 gün sonra gübre oluşuyor. Dönüşümden elde edilen toprakları perakende olarak dağıtıyoruz. Okulumuzdaki tarım alanlarında da kullanılıyor. Küçük süs bitkilerinde kullanılıyor ve onların satışlarını yapıyoruz."
 
 


Kaynak Haber Merkezi

Elif Buse Doğan şarkılarıyla Konya’yı coşturdu!

Tarım Kredi Marketlerinde büyük indirimler başladı! İşte fiyatlar...

İçişleri Bakanlığında tasarrufa gidildi: Koruma aracı ve koruma polis sayıları azaltıldı

Yumurta fiyatları “mayıs çukuru“na yuvarlandı! Yumurtanın fiyatı ne kadar?

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı

Çorum’da, Dodurga-İskilip kara yolunda heyelan yolda çukur oluşturdu!

Türkiye’den ilk hac kafilesi tarihte kutsal topraklara gidecek

Sahipsiz köpeklerden kaçarken otomobil çarpan genç yaralandı

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

26 yaşındaki genç kadın hem hayvancılık hem dolmuş şoförlüğü yapıyor

Gazze’de can kaybı 34 bin 654’e çıktı

ABD’li Senatör Sanders: Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrencileri destekliyorum

Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem! Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Sigarada zam yağmuru! En ucuz ve en pahalı sigara fiyatı belli oldu!

Daltonlar çetesine ’Mahzen-37’ operasyonu: 14 gözaltı

Türk Yıldızları ve Solo Türk Gösterisi Konya’da Nefes Kesti

Başkentin Yılkı atları Beypazarı’nda görüldü

Fahiş fiyatta artırıp, stokçuluk yapanlara ceza! Kanun teklifi TBMM’de!

1 Mayıs’ta polise damacanayla saldırdı!

KPSS başvuruları başladı! ÖSYM, 2024 KPSS ücretlerine büyük zam yaptı!

Konya’daki o üniversiteden ABD’deki Filistin Eylemlerine Destek

DİĞER HABERLER