Press TV kaynaklı haberlere göre İran yönetimi, ABD'nin sunduğu 15 maddelik teklif paketini "aşırı” bularak mevcut haliyle kabul edilemez olduğunu duyurdu.
İranlı yetkililer, savaşın sona ermesi için ilk ve vazgeçilmez şartın saldırıların ve suikastların tamamen durdurulması olduğunu vurguladı. Açıklamada, bu şart sağlanmadan herhangi bir ateşkes ya da müzakere sürecinin meşru kabul edilmeyeceği ifade edildi.
"Savunmaya Devam Edeceğiz”
Tahran yönetimi, yalnızca saldırıların durmasının yeterli olmadığını belirterek, savaşın yeniden başlamasını önleyecek somut garantiler talep etti. Ayrıca uğranılan zararlar için açık ve bağlayıcı tazminat mekanizması kurulması gerektiği dile getirildi.
İran cephesinden yapılan açıklamalarda, "Savunmaya devam edeceğiz, savaşın ne zaman biteceğine tek taraflı olarak Donald Trump karar veremez” ifadeleri öne çıktı.
İran'ın 5 Maddelik Şartı
Tahran yönetiminin savaşın sona ermesi için öne sürdüğü şartlar şöyle sıralandı:
- Saldırı ve suikastların tamamen durdurulması
- İran'a yeniden savaş dayatılmayacağına dair somut güvence verilmesi
- Açık ve garanti altına alınmış savaş tazminatı
- Bölgedeki tüm cephelerde çatışmaların sona ermesi
- Hürmüz Boğazı üzerindeki İran egemenliğinin uluslararası düzeyde tanınması
ABD'nin Teklifinde Neler Var?
- ABD'nin sunduğu 15 maddelik taslakta ise İran'ın nükleer programına yönelik kapsamlı ve sert düzenlemeler dikkat çekiyor. Teklifte;
- Nükleer kapasitenin tamamen ortadan kaldırılması
- Zenginleştirme faaliyetlerinin yasaklanması
- Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetimlerinin sınırsız hale getirilmesi
- Natanz, Fordow ve İsfahan'daki tesislerin devre dışı bırakılması
- Bölgedeki silahlı gruplara desteğin kesilmesi
- Hürmüz Boğazı'nın açık tutulması
- gibi maddeler yer alıyor.
"Ateşkes Meşru Değil”
Fars Haber Ajansı tarafından aktarılan bilgilere göre ise İranlı bazı yetkililer, mevcut koşullarda ateşkes ve müzakere sürecini "meşru” görmüyor. Yetkililer, ABD'nin ateşkes çağrılarına rağmen, sahadaki koşullar değişmeden herhangi bir diplomatik adımın atılmayacağını belirtiyor.
Bölgesel Gerilim Tırmanıyor
Süreç, 28 Şubat'ta İsrail ve ABD tarafından İran'a yönelik başlatılan saldırılarla yeni bir boyut kazanmıştı. Buna karşılık İran, başta Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn olmak üzere bölgede ABD üslerinin bulunduğu hedeflere saldırılar düzenledi.
Karşılıklı saldırılar devam ederken, diplomasi trafiğinin yeniden başlayıp başlamayacağı ve tarafların ortak bir zeminde buluşup buluşamayacağı belirsizliğini koruyor.