’’UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!’’

 ’’UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!’’

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Maden Sahipsiz Hayvan Sorunu ve Uyutma Uygulamasına İlişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Prof. Dr. Maden:

''Son günlerde hayati tehlike oluşturduğu gerekçesiyle, sokak hayvanlarının, özellikle de köpeklerin 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde "uyutularak”, yani enjeksiyonla öldürülmesine ilişkin yasal düzenleme hazırlığı yapıldığı ve T.B.M.M. 'ye gelmesinin beklendiği haberleri, önemli tartışma yaratmış ve hayvan severler ile birlikte ilgili/ilgisiz tüm çevrelerde önemli tepkilere neden olmuştur!

UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!

Türkiye'de bir sahipsiz hayvan sorunu vardır ve tüm toplumu etkilemektedir!

Bu sorunun temel kaynağı, kanun ile görevlendirilmiş kurumların görevlerini yerine getirmemesidir!

Ülkemizde ilk Hayvanları Koruma Kanunu'nun (2004) çıkarılmasının üzerinden 20 yıl geçmiştir!

Bu kanunun temel hedefi, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Hayvanları Koruma Kanunu (Madde 1) uyarınca "hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak” olarak ifade edilmiştir.

Aynı kanunda hayvanların korunmasına ve rahat yaşamasına ilişkin temel ilkelerden birincisi "Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.” şeklindedir.

Aynı kanun ve uygulama yönetmeliği kapsamında, belediyeler/yerel yönetimler "bakımevleri kurmak, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınmasıyla” görevlidir.

Aynı kanun ve uygulama yönetmeliğinde, her ilde oluşturulan "İl Hayvanları Koruma Kurulu” Vali başkanlığında, hayvanların korunması ve mevcut sorunlarının çözümü ile görevlidir.

Aynı kanun kapsamındaki uygulama yönetmeliğinde, yerel hayvan koruma görevlileri hayvanların korunması ile ilgili tüm faaliyetlerde yerel yönetimlerle eşgüdüm sağlamakla görevlidir.

Görüldüğü üzere sahipsiz hayvanlar öncelikli olarak belediyelerin sorumluluğundadır!

UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!

Çözüm, 5199 sayılı yasa hükümlerine uygun olarak, Bakanlıklar, Mülki idareler, Belediyeler, İl Hayvanları Koruma Kurulları ve sivil toplum örgütlerinin görevlerini yapması, işbirliği ve koordinasyonu ile mümkündür.

Ekte verilen eylem planı ile "SAHİPSİZ HAYVAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ve BAŞIBOŞ KÖPEK POPÜLASYONUNUN KONTROLÜ İÇİN MODEL ÖNERİSİ” projemizi sunuyoruz.

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği olarak, 1997 yılında Türkiye'nin ilk sahipsiz hayvan rehabilitasyonu projesini Çevre Bakanlığı'na sunarak farkındalık oluşturduk. Bakanlık ilgisiz kaldığı halde mülki idare ve yerel yönetimlerin desteğiyle Konya'da Türkiye'nin ilk sahipsiz hayvan bakımevini kurduk. 2004 ve 2006 yıllarında yapılan Kanun ve yönetmelik çalışmalarına katkı verdik. İl Hayvanları Koruma Kurulu bünyesinde hayvanların korunması çalışmalarına destek veriyoruz. Sahipsiz hayvan sorununun çözümü konusunda görüşlerimizi içeren bir eylem planını, 2022-2024 yılları içerisinde Konya Valiliği, Konya Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Tarım Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu (Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi), Milletvekilleri ve bürokratlar ile paylaştık.

Sahipsiz hayvan sorunu çözülebilir!

UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!

Sahipsiz hayvan sorununun bilimin ışığında çözülmesi gereklidir!

Sahipsiz hayvan sorununun asıl sahibi yerel yönetimlerdir, Cumhurbaşkanlığı iradesinde mülki idare kontrolü ve sivil toplum koordinasyonu gereklidir.

Tüm paydaşların içinde olmadığı projeler hayat bulamaz!

"SAHİPSİZ HAYVAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ve BAŞIBOŞ KÖPEK POPÜLASYONUNUN KONTROLÜ İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ” projesi ile bu sorunun çözümüne katkı vermek istiyoruz.

Hayvan Hakları ve Sahipsiz Hayvanlar Sorununun çözümü mümkündür!

UYUTMA, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir!

Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Yüzyılı Vizyonu; hayvan haklarının korunduğu ve güvence altında olduğu bir Türkiye olmalıdır.

Sahipsiz hayvanların cadde ve sokaklarda olmadığı, koruma altına alındığı şehirlere sahip olmak olmalıdır.

Sahipsiz hayvanların kontrolü ile başta Kuduz olmak üzere halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının kontrolünün sağlandığı bir Türkiye olmalıdır. 

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği, 1996 yılından bu yana bilimin rehberliğinde, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, hayvan haklarının korunması ve sahipsiz hayvan sorununun çözüm ortağıdır.

Bu sorumluluk bilinci içerisinde "SAHİPSİZ HAYVAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ve BAŞIBOŞ KÖPEK POPÜLASYONUNUN KONTROLÜ İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ” kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Hayvan haklarının güvence altına alındığı bir Türkiye için tüm sorumluları göreve davet ediyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”