Ömer Seyfettin Kimdir?
Ömer Seyfettin Türk yazar ve aynı zamanda askerdir. Balıkesir'in Gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. Türk edebiyatına yaşamı boyunca pek çok önemli eser kazandıran Ömer Seyfettin aynı zamanda Türk edebiyatına Türkçülük akımı fikrini de sokmuş ve bu akımın kurucularından olmuştur. Türkçe dilinin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş ve Türklüğü yüceltmiştir. Ömer Seyfettin Türk edebiyatında bir başka yazar olan Ziya Gökalp'ten esinlenmiştir
Ömer Seyfettin Hayatı
Ömer Seyfettin 1884 yılında Balıkesir'in Gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası bir yüzbaşı olan Ömer Şevki Bey annesi ise Fatma hanımdır. Ömer Seyfettin öğrenimini doğduğu ilçe olan Gönen'de başlamıştır. Gönen'de bir mahalle mektebine başlayan Ömer Seyfettin burada babasının görev değiştirmesi nedeni ile sık sık Gönen'den ayrılmışlardır. Ömer Seyfettin ailecek öncelikle İnebolu sonra Ayancık ve son olarak da İstanbul'a gelmiştir.
Ömer Seyfettin 1893 yılında Askeri baytar rüştiyesine başlamıştır. Burada bir özel sınıfa kaydedildi. Tam olarak 3 yılda bu okulu bitiren daha sonra bir başka okul olan Kuleli Askeri idadisine yazılmıştır. Sonra da Edirne askeri idadisine kaydolan Ömer Seyfettin burada da eğitim hayatını tamamlamıştır. Edirne'de iken edebiyata ilgi duymuştur ve burada öğrenciliği sırasında ilk eserlerini yazmaya başlamıştır.
Ömer Seyfettin Eserleri
- Hicran-ı Müzmin
- Sat
- Sarhoşluk
- Türk Dünyası
- Yıkık Han
- Mefkure
- Sevdiğime
- Yad-ı Melül
- Hediye
- Yarınki Turan Devleti
- Primo Türk
Ömer Seyfettin Kitapları
- Binecek Şey
- Zeytin Ekmek
- Kurbağa Duası
- Pireler
- Çirkin Bir Hakikat
- Balkon
- Baharın Tesiri
Ömer Seyfettin Edebi Kişiliği
Genç kalemler dergisinde yazılarını yazmaya başlamıştır. Çağdaş Türk öykücülüğünü benimsemiştir. Daima Türkçenin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş ve eserlerinde sade bir Türkçe benimsemiştir. Yazmış olduğu hikayelerin çoğunluğu gerçek yaşamdan alınmıştır.