KABA YEM ÇÖZÜLMEDEN SÜT SORUNU ÇÖZÜLMEZ

 KABA YEM ÇÖZÜLMEDEN SÜT SORUNU ÇÖZÜLMEZ

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri birliği Başkanı (HAYKOOP) Ali Gedikkaya, yem fiyatlarına yapılan zamları takip etmekte güçlük çektiklerini belirterek, “Belirli lobiler tarafından yönlendirilen yem fiyatları üreticiyi son safhaya getirdi. Ya yem fiyatlarının düşürülmesi lazım yada meraların ıslahını yani kaba ot üretimini hayata geçirmemiz lazım. Aksi halde kaba yem sorunu çözülmeden süt sorununu çözülmez” dedi.
Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri birliği Başkanı (HAYKOOP) Ali Gedikkaya, yem fiyatlarına yapılan zamları takip etmekte güçlük çektiklerini belirterek, "Belirli lobiler tarafından yönlendirilen yem fiyatları üreticiyi son safhaya getirdi. Ya yem fiyatlarının düşürülmesi lazım yada meraların ıslahını yani kaba ot üretimini hayata geçirmemiz lazım. Aksi halde kaba yem sorunu çözülmeden süt sorununu çözülmez” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği üretim modeline destek verdiklerini belirten HAYKOOP Başkanı  Ali Gedikkaya, "Süt üretiminde Konya önemli açığı kapatmaktadır. 173 Kooperatifin bağlı olduğu birliğimiz bünyesinde 30 bin üyemiz mevcut.  HAYKOOP olarak günlük 600 ton sütü ekonomiye kazandırıyoruz. Ancak neredeyse her gün zamma konu olan yem fiyatları dövizin hareketlenmesiyle tavan yapıyor. Peki süt fiyatları ne durumda diye soracak olursanız, üreticiler sütten zarar ediyor. Dövizin belirli periyotlarda dalgalanma göstermesine rağmen yem fiyatları yükseliyor ama nedense düşmüyor. Bu nasıl bir mantık, nasıl bir lobi anlamış değiliz” ifadelerine yer verdi.


Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri birliği Başkanı (HAYKOOP) Ali Gedikkaya, konuşmasına şu şekilde devam etti. "Yem çuvalına zam, süte zam biz bu nakaratı söylemekten bıktık. Gelişmiş ülkelerde 5 yıl süreyle belirlenen süt fiyatlarında üretici aleyhine dalgalanma olduğunda bu, üreticiye yansıtılmadan devlet tarafından karşılanmaktadır. Üreticinin pazar ve fiyat sorunu yaşamadığı bu sistem ülkemizde de aynen uygulanmalıdır. Bunun için mutlaka en az 5 yıllık; üretim, tüketim, ihracat ve ithalat gibi konuları kapsayan planlama yapılmalıdır. Ayrıca bu planlama herkesi bağlamalıdır”.


Yem fiyatlarının düşürülmemesi durumunda süt üreticilerinin her geçen gün kapanma ile karşı karşıya kalacağına vurgu yapan başkan Ali Gedikkaya, "Biz her zaman meraların ıslahı konusunu savunduk. Yani kaba yem üretiminden bahsediyorum. Türkiye'de 14 milyon hektar meramız var. Bu oran Konya'da 761 bin 461 hektar. Siz meraları ıslah etmez iseniz yem lobilerine mahkum kalırız. Bizim çözüm noktasında tavsiyemiz bir an önce ülkemizdeki meraların ıslahı yapılmalı hatta bu alanda genel müdürlük düzelince bir çalışma yürütülmelidir. Aksi halde kaba yem üretimi çözmeden sütü sorununu çözemeyiz” dedi.


 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”