YAZILI OLMAYAN GÖRGÜ KURALLARI (BÖLÜM 1)

YIL 2023

Son ayın son haftası hatta son günleri… 2024 yılına girmeye hazırlandığımız günlerde hala insanlara bak bu kötü, pis ve uygunsuz hareket diye görgü kuralı anlatıyoruz. Üstelik okuma oranı düşük bir ülkede yazılı olarak.

Toplu yaşam alanlarının ortak sorunu çöpünü toplama saatine kadar evinde istemeyen komşunun apartmanın içinde istediği yere bırakması başlı başına bir sorundur. Saygısızlıktır. Bu saygısız eylemin sebebi nedir sizce? Kendi konforlarından taviz vermeyen bireylerin çevreyi ve kat sakinlerini rahatsız etmesi ne kadar doğru?

‘Komşuyu rahatsız etmemek', genel bir kural olmanın ötesinde kanuni bir yükümlülüktür. Tamam, bu yükümlülüklere uymadığı gibi tüm uyarılara rağmen kapı önüne toplama saati olmadan çöp atan, gürültü yapan ve davranışları da artık ‘çekilmez hal alan' komşulara karşı çaresiz miyiz?

Hayır. Çaresiz değiliz.

Yönetim tarafından yapılan uyarılara rağmen sonuç alınamazsa yazılı olarak şikayet etmeli. Şikayete rağmen çöplerini yönetimin belirlediği kurallar dışında bir yere bırakmaktan vazgeçmezse, polise veya zabıtaya başvurmalı. Kabahatler kanununa göre çöplerini depolamaya özgü yer dışına attığı ve çevreye rahatsızlık verdiği için idari para cezası kesilmesi mümkündür.

Hala davranışlarından vazgeçmiyorsa dava açarak hakim müdahalesini istemek yoluna başvurabilirsiniz. Dava işi uzun sürer uğraşamam derseniz de üzgünüm ama bu yaşa gelmiş bireylere yaşam kuralları dersi veremezsiniz. Çünkü davranışlarındaki bozukluğu asla kabul etmezler.

Yönetim birimleri her ne kadar apartman sakinlerini uyarmış olsalar bile bazen bazı insanların hangi seviyede tartışmalara gireceği bilinemez. Kanunların üstünlüğü her zaman işe yarar ve kayıtsız kalmak bu kirli düzene yol açmaktır. Bu eylemi yapan bireylerden davranışlarını düzeltme yönünde bir beklentiniz olmasın. Ama kurallar ile hareket etmek en doğrusu olur. Aksi halde yüzsüzlüğü ele alırım diyorsanız kendi çöpünüzü onların kapısının önüne bırakabilirsiniz. Hesap sorarlarsa da ‘' herkes çöpünü istediği yere bırakıyor, benim de keyfim buraya bırakmak istedi'' dersiniz. Tabii kavga çıkar da dayak yerseniz sorumlusu ben değilim.

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki insanın insana saygısı ve sevgisi tükenmiş durumda. Yanlışa yanlış diyenlerin linç edildiği yanlışı savunanların alkışlandığı en talihsiz dönemler. Dünya genelinde herkes gergin, kendi hatalarından kaynaklı olaylarda bile empati kurmak ve bir daha tekrarlanmaması için çabalamak yerine yanlış olanı savunmak çok küçük düşürücü bir eylem. Bilgiye, bilime, iyiliğe, temizliğe tahammülü olmayan insanların toplumsal alanlarda bu kadar hoyratça hareket etmesi çoğumuzun canını sıkıyor. Ama pes etmek yok çocuklarımıza yaşanabilir, çağdaş ve tertemiz bir hayat bırakmak bizim görevimiz.

Dünya çok acı çekiyor ama kötü insanların şiddetinden değil, iyi insanların sessizliğinden…

Sevgiyle kalın.                                                                        

  AYSUN AKKAYA


*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları