Doğru Nefes Alıyor Muyuz?



Sabah ilk uyandığınızda yaptığınız şey nedir? Tabiki nefes almak. Hatta uyurken de nefes alırız. Nefes aldığımızı bile hatırlamayız çoğu zaman. Nefes almazsak yaşamayız, yaşamazsak nefes almayız. Yaşamımız nefes almanın kalitesini belirler. Mesela huzurlu olduğumuzda daha derin nefes alırız. Peki daha nefes almak yaşamımızın kalitesini değiştirir mi? Mesela daha hissederek nefes aldığımızda daha çok huzurlu hisseder miyiz? Denemek ister misiniz?



Modern çağda nefes terapistliği, nefes koçluğu önemini arttırıyor. Çoğu insan nefes aldığından habersiz gününü bitiriyor. Yaşadığımız süre boyunca nefes aldığmız için nefes aldığımızı hatırlamak yaşadığımızı hatırlamak gibidir. Peki ne kadar yaşıyor, ne kadar doğru nefes alıyoruz?


Günümüzde çoğu insan doğru nefes alıp verirken sadece akciğeri kullanmamız gerektiğini sanır sanır. Ancak doğru nefes alma işleminde diyafram da olmalıdır. Yapılan araştırmalarda diyaframından nefes alan kişilerin daha uzun yaşadığı gözlemlenmiştir.

Biliyor muydunuz, akciğerlerin yaşlanma hızı kalbinkinden daha büyüktür. Bunun üstüne bir de tütün, hava kirliliği gibi günümüz şartları girdiğinde acaba akciğerimizi fazla yorup vücudumuza gerekli nefesi verebiliyor muyuz? Doğru nefes alma nasıl olmalıdır?



Günümüzde sıklıkla tercih edilen ozon tedavisinin temel mantığı vücuda oksijen girmesidir. Birçok hastalığın sebebi oksijendir. Oksijen düşüklüğü ölüme kadar götürebilir. Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğüste baskı, ezilme hissedilir. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliği demektir. Bacaklarda, kollarda, ellerde atar damar dediğimiz oksijeni taşıyan damarlarda bir tıkanıklık meydana gelir. Direkt olarak o bölgede morarma görünür. Su içerken vücudumuza hidrojenle beraber oksijen alırız.İnsan kütlesinin ise %66 civarının oksijen olduğu düşünülür... Yani oksijenin yaşamımızda katkısı çok büyüktür. Nefes alırken de vücuda oksijen alırız. Ama eğer doğru nefes alamıyorsak bir ayağımız çukurda diyebiliriz. Belki 1 hafta ya da daha fazla bir süre yemek yemeden, su içmeden durabiliriz. 5 dakika nefes almadan durabilir miyiz?


Doğru nefes alma diyafram yardımıyla alınan nefestir. Mesela yeni doğan bir bebek en doğal haliyle diyaframdan nefes alır. Peki nasıl diyaframdan nefes alınır?



Diyafram midenin biraz üzerindeki bir kastır. Bu kas solunum potansiyelimizi arttırmamızı sağlar. Pek çok insan nefes alırken diyaframını kullanmaz. Bunun yerine ikincil kaslar olarak bilinen boyun, çene ve sırt kasları kullanılır ki bunlar da tek başlarına solunum kapasitemizi kullandıramazlar. Nefes alırken bu kasların kullanılması sırt ve solar pleksus bölgelerinde gerginliğe neden olur. Bu kısıtlanmış nefes alma biçimine "göğüs nefesi” denir. Nefes alırken diyaframı kullanmak için midede de hava için boş yere ihtiyaç duymak demektir. Yani mide gereğinden fazla su ve yiyecekle dolarsa diyafram nefesi bir o kadar zorlaşır. Nefes alırken diyaframı kullanmak için doyduğumuzdan fazlasını yememek ve içmemek önemlidir. Aç hissettiğinizde eğer diyaframdan nefes almıyorsanız almayı deneyip gerçekten acıkıp acıkmadığınızı anlayabilirsiniz.



Daha önce diyafram nefesi almayı hiç denemediyseniz düz bir zemine yatmanız kolaylık olacaktır. Oturuyorsanız dik oturmanız gerekir.Ve tabii karnınızında şiş olmaması yani aşırı tok olmamanız da kolaylık olur. Zihninizi boşaltın ve isterseniz gözlerinizi kapatın. Odaklanın ve burnunuzdan aldığınız havayla karnınızı doldurmaya çalışın. İlk denemede olmayabilir ama ilk deneme olduğunu unutmayın. Önünüzde çok güzel kokan bir çiçek var olduğuru hayal edin ve onu koklamaya çalışın. Burnunuzdan derin bir nefes alın ve çiçeğin kokusunu içinize çekmeye çalışın. Diyafram nefesi alırken karın şişer, karınınızın şişip şişmediğini anlamak için elinizi karnınıza koyabilirsiniz. Eğer nefes alırken göğüsleriniz kabarıyorsa nefes alırken hala diyaframınızı kullanmıyorsunuz demektir. Bir bebeği gözlemlediğinizde nefes alırken karnının şiştiğini göreceksiniz. İLGİYLE KALIN

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları