Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

AKKİSE DÜNYA TARİHİNE IŞIK TUTMAYA HAZIRLANIYOR

05 Aralık 2020 Cumartesi 20:05

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya'da Çatalhöyük'ten sonra Akkise/Yahyalıhöyük'te de tarihe ışık tutacak buluntulara rastlandı. Akkise'nin tarihi yaklaşık 7 bin sene öncesine dayandığı yüzey araştırmaları sonucu ortaya çıktı. Geç Neolitik, Erken Kalkolitik Dönem'e ait pişmiş toprak kaplara, mimari kalıntılara, yontma taş aletlere ulaşıldı.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor Ramazan Gündüz'ün bölgeyi keşfetmesiyle yüzey araştırmalarına başlandı. Çalışmalarını titizlikler yapan Gündüz bölgeye ‘Yahyalıhöyük' adını verdi.

Bölge, Çatalhöyük'le yakın geçmişe sahip. Akkise/Yahyalıhöyük'de Geç Seramikli Neolitik Döneme ait kalıntılara rastlanırken, Çatalhöyük'te Erken Seramikli Dönem kalıntıları mevcuttur. Henüz çalışmaların tamamlanmadığı göz önünde bulundurulursa Akkise/ Yahyalıhöyük yerleşim yerinde daha eski zamanlara ait kalıntıların ortaya çıkması muhtemeldir.


Akkise/Yahyalıhöyük Suğla Gölü'ne yakın sulak bir alanda bulunduğundan elverişli tarım arazilerine sahip olması nedeniyle yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir. Verimli tarım arazilerine bulunan bölgede o dönemde de tarım yapıldığının kanıtı olan çok sayıda öğütme taşlarına ulaşılmıştır.




Günümüzde de hâlâ tarım arazisi olarak kullanılan bölgede toprağın sürekli hareketli olması nedeniyle buluntular yüzeye çıkmıştır. Bunu fark eden defineciler bölgeyi gözde mekânı haline getirmiştir. Hem tarım hem de definecilerin bölgenin tahrip olmasına neden olmuştur.
Definecilerin açtığı kaçak kazı çukurlarından mimari yapıya ait ipuçlarına ulaşılmıştır. Düzgün taşlarla örülmüş, çamur harç kullanılarak oluşturulmuş yapılara ulaşılmıştır. Geç Neolitik, Erken Kalkolitik Dönem'e tarihlenebilecek pişmiş toprak kap parçalarından oluşmaktadır. Akkise/Yahyalı'da bunların dışında yine Tarih Öncesi Dönem yerleşmelerinde bulunan yontma taş aletler ve öğütme taşlarına da ulaşılmıştır.
 

Akkise/Yahyalıhöyük'te yapılan çalışmalar bölgede ilerleyen yıllarda yapılacak olan kazı çalışmalarına ışık tutacak niteliktedir. Bunun yanı sıra kazılar sonucu açığa çıkarılacak yerleşme, bölgenin Neolitik Dönem kültürleri üzerine yeni verilerin elde edilmesine de olanak sağlayacaktır.
Yeni bulunan yerleşim yerinin daha önce çalışma yapılan Karaman Can Hasan Höyük'ten Isparta/Gelendost Yaka-Köşkhöyük'e kadar uzanan bir yaşam alanının bir parçası olabileceğini araştırmacılar tarafından düşülmektedir.

Henüz aydınlatılmayı bekleyen Akkise/Yahyalıhöyük bölgesinin insan tarihini aydınlatacağı en az Çatalhöyük kadar önemli bilgiler sunacağı tahmin ediliyor. Bölgenin gereken değeri görmesi, bölgesel ilişkilerin açığa çıkarılması açısından oldukça büyük önem arz ediyor.
 
Kaynak
Gündüz, Ramazan. ‘‘Akkise/Yahyalı Höyük: Suğla Gölü Kenarında Yeni Bir Prehistorik Yerleşim'', Arkhaia Anatolika 3 (2020): 244-253.

Görseller Arkhaia Anatolika dergisinden edinilmiştir.

 
 
 


Kaynak Haber Merkezi

ABD’li aktivistler, öğrencilerin engellemelere rağmen protestolarını sürdüreceğini söyledi

Konya’da uyuşturucu satıcılarına darbe: 36 şüpheli tutuklandı

Altın ve para bulunan çelik kasayı hayvan gübresinin içerisine gömdüler

Enflasyon mayısta zirveye ulaşacak, sonrasında keskin bir şekilde düşecek!

Konya’daki Meram Millet Bahçesi’nde “çim kızağı“ heyecanı

Türkiye’de en çok tercih edilen otomobil belli oldu!

THY’den yeni kabin memuru alımı!

Soylu Seydişehir firmasından ulaşımda kampanya!

SON DAKİKA! Enflasyon rakamları açıklandı!

Türkiye, İsrail ile tüm ticareti durdurdu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özel’in görüşmesi nasıl geçti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel’i kabul etti

Konya’da üniversite öğrencilerinden ABD’deki Filistin eylemlerine destek!

Konya,Türkiyenin akıllı şehirlerinden!

Konya’da 2. el pazarı yeni gününde kurulacak!

Konya dahil 16 ilde dolandırıcılık operasyonu düzenlendi! Sahte hesaplardan banka hesaplarına para gönderdiler

Konya’da “Kudüs’ü Anlamak“ programı düzenlendi

Sesi duyanlar gökyüzüne baktı! SOLOTÜRK Konya semalarında!

Coğrafi işaret tescilli beyaz altında hasat zamanı! Konya dahil birçok bölgeye gönderiliyor!

Konya’da 15 obruk aynı anda oluşmuştu! Obruklar depremin habericisi mi?

Konya’da lise öğrencileri okul bahçesinde kurulan serada 10 türde 300 bin sebze fidesi ürettiler

Bildiğiniz teklifleri unutun! Su altında evlenme teklif etti

DİĞER HABERLER