LGS SONUÇLARI VE LİSE HAYATINA GEÇİŞ

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yerleştirmeye esas ikinci nakil sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre;
25 Temmuz'da açıklanan birinci yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapan öğrencilerin yüzde 95'inin istedikleri okula yerleştiği, bu oranın yerleştirmeye esas birinci nakil sonunda yüzde 97 olduğu, 01-05 Ağustos'ta yapılan İkinci nakil tercihlerinin de ise bu oranın yüzde 97,6 olduğu bilgisi paylaşıldı. Merkezi olarak yapılan yerleştirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin başvuruları ise ilgili komisyonlarca 9-17 Ağustos'ta alınarak, 19 Ağustos'ta yerleştirme sürecinin tamamlanmış olacaktır. Milyonlarca öğrenciden belli bir kesimi elde ettikleri puanlara göre sınavla öğrenci alan nitelikli bir okula yerleşirken, geride kalanlar başvuru tercihine göre puansız yerleştirmeyle yine resmi bir okula yâda sunulan değişik imkânlarla bir özel okula kayıtlarını yaparak ortaöğretime geçiş yapmış olacaklar. Bu gençlerimiz mevcut eğitim sistemiyle ne kadar orta öğretime hazır? Bunu zaman gösterecek. Bilinen bir gerçek, elde edilen puanlar öğrencilerin ortaöğretim hayatında başarılı olmaları için tek başına yeterli bir ölçüt değil. Akademik çalışma becerileri, duygusal faktörler, benlik algısı, motivasyon düzeyleri, Zihinsel farklılıklar, sınav kaygı düseyi, cinsiyet faktörü, sosyo ekonomik durumlar, anne baba tutumları, kardeş faktörleri, arkadaşlık ilişkileri, okul öğretmen faktörleri, bilişsel, fiziksel, duyuşsal farklılıklar, dijital okuryazarlık becerileri, bilinçli sosyal medya kullanımı ve daha birçok farklı etmenlerle bu öğrencilerimiz elde ettikleri puanlara göre ortaöğretim serüvenlerine başlayacaktır. Her bir öğrencimizin kendine özgü özelliklere ve karaktere sahip olduğunu biliyoruz. Lise hayatına adım atacak bu gençlerimizi okul rehberlik servisleri, öğretmenler ve idareciler tarafından çok yönlü tanımakla işe başlamaları gerekmektedir. Lise hayatında başarı isteniyorsa öğrencilerin motivasyon bilgisi, donanım, özgüven, performans düzeyleri, değerlendirme kapasitesi, problem çözme ve düzeltme becerileri gibi birçok kişisel özellikleri dikkate alınarak farklılaştırılmış eğitim uygulamalarına önem vererek çalışmaların sürdürülmesi önem arz etmektedir. Bunların dışında, Ortaöğretime geçiş yapacak öğrencilerimizle ilgili eğitimciler tarafından ele alınabilecek 6 farklı kriteri sizlerle paylaşmak isterim:
1-Sorumluluk düzeyi
Öğrencilerimizin sorumluluk düzeyleri ne durumda? Her biri görevlerini bilinçli ve istendik şekilde gerçekleştirme becerisiyle mi donatıldılar yoksa sadece yükümlülükleri yerine getirme anlayışına mı sahipler?
Sorumluluk insanı eğiten ve her yaşta öğrenilebilen bir beceridir. Lisede başarılı olma yollarından birisi sorumluluk duygusuna sahip olmaktır.
2-Organizasyon becerisi
Liseye adım atacak gençlerin günlük yaşamlarında uygun yer ve zaman içinde davranışlarını düzenleyebilme plan yapma gibi, okulda ve okul dışında sorumlu oldukları kimi davranışları yerine getirmeleri için sahip olmaları gereken bir özellikte organizasyon becerileridir.
3-Bağımsız çalışma alışkanlık ve becerisi
Rus Bilim adamı Vigovsky; Sosyal Kültürel gelişim teorisine göre:
Bir eğitimci 2 temel noktayı belirlemek durumundadır. Her bir çocuk için bunlardan biri çocuğun herhangi bir yetişkinin yardımı olmaksızın, bağımsız olarak kendi kendine sağlayabileceği gelişim düzeyini belirlemek, diğeri ise bir yetişkinin rehberliğinde çalıştığında gösterebileceği potansiyel gelişim düzeyini belirlemektir.
Öğrencilerin öğrenmelerinde son derece etkili olan; ders dinleme, ders çalışma
ve zamanı etkili kullanma gibi davranışlar arasında yer alan, çoğunlukla kendi özel yaşamlarından, kendine özgü değerler sistemi içerisinde geliştirdiği alışkanlıklardan biriside çalışma alışkanlıkları ve tutumlarıdır. Bağımsız çalışma alışkanlık ve becerisi zayıf öğrencilerin lise kademelerinde istenen başarıyı göstermeleri pek mümkün olmamaktadır.
4-İşbirliğiyapabilme becerisi
Gerek lise kademelerinde gerekse hayatın birçok alanlarında farklı yeteneklerin bir araya gelmesi zorunluluğuyla, farklılıklarda birleşip bir zenginlik ortaya çıkarılması gereken durumlarda söz konusu olabilmektedir. Öğrenci başarısında ve hedeflere ulaşma noktasında İşbirliği becerisi bu gibi durumlarda önemli bir faktördür.
5-İnisiyatif alma
Elinde bulunan karar verme yetkisini harekete geçirmek, kullanmak olarak tanımlayabileceğimiz bir kavramda İnisiyatif almaktır. Bahse konu bu kavramda kişilerin kendi iradesine bir vurgu söz konusu olup sorumluluk kavramı ile karıştırılmamalıdır.
6-Kişisel düzen
İnsanlar kendi hayatlarını kontrol etme ve düzenleme gücüne sahiptirler. Kendi yaşantısında ölçü ve kişisel düzene sahip olmayan bir öğrencinin lise kademesinde başarılı olması zor olacaktır.
Eğitim sistemleri ve öğrenci başarı düzeylerini ortaya çıkarmak adına yapılan sınavlar gerçekte yukarıda sayılan altı kriterleri ölçebiliyor mu? Ölçüyorsa ne kadar gerçekçi sonuçlar veriyor? 
Nitelikli bir ortaöğretime geçiş amacıyla, bir öğrencinin mevcut başarısını ölçmek, izlemek, değerlendirmek için bütün bunları sorgulamak gerekiyor.
Sayılan altı kriter tek başına orta öğretime geçiş için yeterli olmamakla birlikte bu sayı konunun uzmanlarınca arttırılabilir. Bütün bunları dikkate almadan yapılacak bir ölçüm ve değerlendirme sağlıklı olmayacaktır.
Unutmayalım ki; ölçütü yanlış olanların tüm ölçümleri de yanlış olacaktır…
Resmi ya da özel her okulunun, belli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik, kendine ait özellikleri, nitelikleri, sahip olduğu bir değeri vardır. Bu niteliklerin hepsi ayrı ayrı ülkemiz adına bir değer olup öğrencilerimizin okul aidiyet duygularını güçlendirmek ve eğitimde başarıyı yakalamak için önem arz etmektedir.
Okul aidiyeti bireyciliğin arttığı ve yabancılaşmanın yayıldığı modern dünyada her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır. Lise hayatına adım atacak tüm gençlerimize okul aidiyet duygusunu kazanacak ve beraberinde başarının geleceği bir eğitim öğretim yılı dileriz….


*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları