ÖĞRENME ENGELLERİ

"Düşünmeyi öğrendim.
Sonra kalıplar içinde düşünmeyi öğrendim.
Sonra sağlıklı düşünmenin kalıpları yıkarak düşünmek olduğunu öğrendim.” (C.Rumi)
Geldiğimiz noktada öncelikli olarak öğretmenlerin öğrencileri çok yönlü yakından tanımaları gerektiği bilgisinin ötesinde bireysel farklılıklara saygı duymanın çok önemli olduğu bilgisini kabul etmenin dışında bunların da geliştirilmesi zorunluluğu ve anlayışının hakim olduğu dönemlerin içinde yaşıyoruz.
Öğrencilerin öğrenmesini engelleyen ve yeter derecede öğrenememelerine sebep olan en önemli etmen, onların temel yaşantılarındaki yetersizliklerdir. Bu durum ilkokulun birinci sınıfından üniversitenin son sınıfına kadar önemli bir neden olarak ortaya çıkmaktadır. Yeterli öğrenmeye neden olan bu temel yaşantıları dört alanda toplayabiliriz. Bunlar:
1-Yeterli bir okuma becerisine sahip olamamak.
2-Derslerin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olamamak.
3-Çalışma planı yapmada, çalışmayı düzenlemede, çalışacak konunun üzerinde düşünmenin yoğunlaştırılmasında yeterli olamamak.
4-Çalışılacak konuda bilgi toplama, kitaplıktan ve kaynaktan yararlanmada yeterli olamamak.
 Dijital Çağ beraberinde kolaylıklar getirdiği gibi yeni sorunları da üretebiliyor. Eğitimciler olarak konu merkezli öğretim anlayışı ve yaklaşımlarıyla mevcut öğrenme engellerini aşmak mümkün görülmemektedir. Öğrencilere bilgi, tutum ve anlayışlar geliştirecek ve kazandıracak olanlar öncelikli olarak öğretmenler yükümlü olduklarından dolayı çözüm de öğretmenlerde bitecektir. Öğretmenlerimiz öğrencilerini sosyal, duygusal, akademik ve kariyer konularında yetiştirmek için öğrenme engellerini bilmek ve çözümler geliştirmek gibi sorumlulukları da vardır.
 Bedeli bir şekilde ödenen/ödenecek hayat serüvenimiz var. Esas olan sorunların çözümüne öğrencilere aktif olarak katmak ve onların sebat ve ümit duygularını canlı tutmaktır. Aksi durumlarda aşılamayan her engel beraberinde bir bedel ödetecektir.
Arthur Miller‘ın aşağıdaki sözleri  bu durumu farklı bir anlamda özetliyor:
"Öğrenmenin de maliyeti vardır;
Önceden öğrenenler indirimli fiyattan öğrenir…
Otoriteden öğrenenler özgürlük bedeliyle öğrenir…
Deneyerek öğrenenler etiket fiyatından öğrenir…
Hayattan öğrenenler gecikme zammıyla öğrenir…
Hayattan da öğrenemeyenler; boşa gitmiş hayatlarıyla öğrenirler…”
Engeller aşılsa da öğrenmek bilmek te değildir aynı zamanda. Yunus'tan bir cümleyle bitirelim:
"Bilmek olmak değildir. Olmaya bak, olmaya…"

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları