Açıklamada, Rojin'in ölümüne ilişkin sürecin aydınlatılmadığı ve kamuoyuna yapılan "intihar" yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
"Bu Sistem Kadınları Ya Öldürüyor Ya Susturuyor”
Forum adına okunan açıklamada, Rojin'in isminin sadece bir kişi değil; susturulan, yok sayılan, öldürülen tüm kadınların sembolü olduğu ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugün yalnızca Rojin'in değil; Rabia'nın, Ayşenur'un, İkbal'in, Nadira'nın, Şule'nin ve isimleri medyada unutulan tüm kadınların sesi olmak için buradayız. Çünkü gerçek şu ki: bu sistemde kadınlar ya öldürülüyor ya da susturuluyor; ardından da 'intihar etti' denilerek dosyalar kapatılıyor.”
Öğrenciler, kadın cinayetlerinin yalnızca bireysel vakalar değil, patriyarkal ve kapitalist sistemin bir sonucu olduğunu ifade ederek, adalet mekanizmalarının sistematik olarak kadınları korumakta yetersiz kaldığını vurguladı.
"Rojin'in Hayatı İntiharla Açıklanamaz”
Açıklamada Rojin Kabaiş'in hayat dolu bir insan olduğu, gelecek planları ve yürüttüğü mücadele göz önünde bulundurulduğunda, ölümünün "intihar"la açıklanamayacağı dile getirildi.
"15 Ekim, yalnızca Rojin'in bedeniyle karşılaştığımız gün değil; bu ülkenin adalet sisteminin bir kez daha kadınlara sırt çevirdiği gün olarak hafızalarımıza kazındı. Rojin'in hayat dolu varlığına bakan herkes biliyor ki bu açıklama bir gerçeği değil, bir suskunluğu örtüyordu.”
"Rojin'in Adı Adaletle Anılana Kadar Buradayız”
Öğrenciler, adalet taleplerini hem Türkçe hem de Kürtçe sloganlarla dile getirerek, kadın mücadelesinin ve dayanışmanın süreceğini vurguladı:
"Rojin için adalet istiyoruz! Kadınlar için adalet istiyoruz! Yaşamlarımızdan, özgürlüğümüzden, mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Rojin'in adı adaletle anılana kadar, biz buradayız!
Em ji bo Rojînê edaletê dixwazin! Em ji bo jinan edaletê dixwazin!”
Forum, açıklamasının sonunda basın açıklamasına katılan, destek veren tüm öğrencilere teşekkür ederek, "Sistemden ve cezasızlıktan güç alan bu düzenin kadınlardan çaldıklarının hesabını sormaya devam edeceğiz” mesajını verdi.