BÜYÜYEN VE GELİŞEN EKONOMİ

Konya'nın ekonomisi, tarımın gücü, çeşitli sanayi sektörleri ve hizmetlerin çeşitliliği ile sağlam temellere dayanmaktadır. Sürekli olarak büyüyen ve gelişen ekonomisi, Konya'yı, Türkiye'nin ekonomik açıdan önemli bir merkezi haline getirmiştir. Bu durumda kazandığı başarılar, kimi kurumların değerleri açısından önemli bir faktöre yol açarken bu durumun getirdiği başarı, adını güçlü bir şekilde duyurmayı da başarmıştır. Konya tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmiş olup her ay neredeyse ayrı ayrı rekorlar kırdı.
 
Atılan bu başarılı adımların sonucunda yapılan her çalışma düzenli bir şekilde idareyi ve oranları fazlasıyla yükseğe çekmiş ve bu esnaflar da dahil herkese yansımıştır.
 
Konya Ticaret Odası verilerine göre:

Konya'nın 2022 yılı ihracatı geçen yılın oranına göre % 8,8 artışla 3.262 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz ihracatının en önemli oyuncularından biri olan Konya, yıllık baz da en çok ihracat gerçekleştiren 11. şehir oldu. Son on yıl içerisinde Türkiye ihracatı % 49,27 artış sağlarken Konya % 138,45 olarak artış sağlamıştır.
 
Son 20 yıla baktığımızda 2000'li yılların başında 100 milyon dolar olan ihracatımız 2022 yılında ise 3 milyar doları aştı.
 
3.1 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip,190 ülkeyle dış ticareti bulunan,90 farklı sektör gurubu ile gıda, tarım ve büyük sanayi şehridir. Konya Makine imalat sanayisi, otomotiv yan sanayi, araç üstü ekipmanları, tarım makineleri, plastik, gıda, ayakkabı, mobilya sektöründe öncüdür.
 
Konya'da çalışma oranları, alanları ve bunları etkileyen diğer faktörlerle sınırlı da kalmamıştır. Birden fazla alanda, her kesime hitap etmeye çalışan planlar ve bunun dahilinde gerçekleşen uygulamalar; vergi, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik, kapasite raporu gibi benzer konuları içinde bulundurduğu için gerek halk ve gerek çalışma kesimiyle de gündemde olmayı başarabilmiştir. Üreten, çalışan Türkiye Yüzyılı Vizyonuna katkı sağlayan bütün emektarlarımıza Konya'ya katkılarından dolayı teşekkür ederim.


*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları