Müşkül neredeyse cevap oradadır, gemi neredeyse su orada!

Hz.Mevlana'nın 750. Vuslat yıldönümü etkinlikleri Konya'da büyük bir organizasyon ile gerçekleştirildi.

Dünyanın dört bir yanından her dilde birçok kişinin ziyaretçi akınına uğradığı Konya güzel bir atmosferle Mevlana yılında, Mevlana haftasını ve son gününde de Şeb-i Arus etkinliklerini tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı beklenirken son anda Konya programı iptal edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, birçok siyasi, bürokrat ve Mevlana hayranları ile birlikte ihtifallere katılım sağladı.

Hazreti Pir, yaşamı, sözleri ile halen bizlere ışık olmaya ve yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

Ne demişti? Mevlana: '' Müşkül neredeyse cevap oradadır, gemi neredeyse su orada! ‘'

Önce sorunun tespiti sonra sorunların nasıl çözülebileceği anlatılan sözde de, bir yerde olan problem yine aynı yerde çözülmeli zira sorun da çözümde aynı yerde ifade edilmektedir. Devamında da kaynaklara dem vurularak madde nerede ise onu oraya götüren kaynak da orada ve oraya kadar erişmiştir diye yorumlayabiliriz.
Filistin bizim derdimizdir. Ortadoğu bizim derdimiz, dünyanın farklı coğrafyalarındaki Müslümanlar ve mazlumlar bizim derdimiz. Biz böyle büyük bir dinin ve büyük bir uygarlığın mensuplarıyız.

Şuan müşkül de çözümde Filistinde; bölge teolojik olarak ve enerji coğrafyası olarak maalesef zalimlerin eline geçirmek için soykırım uyguladıkları bir yer haline geldi. Burada Amerika ve Avrupa devletlerinin zalimleri destekledikleri ama halklarının bu zulme sessiz kalmadıklarını görmekteyiz. İslam ülkelerinin suskunluklarını bırakıp artık icraata geçmeleri halklarında boykotu sürdürmeleri ve zulmü duyurmaya devam etmeleri bebek katillerine engel olacaktır. Ekonomik müşkülümüzde yine ekonomik açıdan katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile çalışmak ile aşılacaktır. Su varsa gemi oraya yanaşır yani üretim olursa liman olur ticaret olur güç olur ve gemi oraya yanaşır.
Konya Sanayi ülke ekonomisine katkı vermeye devam ediyor. Destek oranının artırılması gereken Konya sanayi, verilecek destek ile daha büyük hacimde üretim ve ihracat yapabilecektir.

Konya esnafı ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Enflasyonun yüksek olması, alım gücünün düşmesi, işletme maliyetlerinin yüksek olması illaki kobileri ve küçük esnafı zorluyor. Alım gücü düşen vatandaş dört gözle enflasyonun düşmesini bekliyor. Asgari ücretteki artış çalışanların birazda olsa rahat nefes almasını sağlayacaktır.
Hükümetin asgari ücret için sigorta indirimi yapması da işverenleri rahatlatacaktır.

Konya Ticaret odası verilerine göre Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi şu şekilde oldu:

Konya'da perakende güveni geçen yıla kıyasla sınırlı azalırken, geçen aya kıyasla arttı.
Perakende güveni Kasım ayında en fazla "yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı.
Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre Konya'da, AB-27 ve Türkiye genelinde azaldı.
Kasım ayında geçen yıla göre materyal veya ekipman eksikliğinin ve finansal koşulların faaliyetleri kısıtladığını belirtenlerin oranı azaldı.
İnşaat sektörü güven endeksleri Konya'da, Türkiye'de ve AB-27'de geriledi.
Konya'da İstihdam Artışı Son Beş Ayda 21 Bini Aştı.
Ekim Ayında İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Geçen Aya Göre 4 Puan Arttı.

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları