KAMUYU VATANDAŞ DA DENETLEMELİ

Görev Haysiyetsizleri…

Toplum düzeninde yaşamın ve işleyişin sürdürülebilmesi için belli kurallar ve kanunlar oluşturulmuş ve oluşturulan bu çerçevede kurallara uymayanlara belirli yaptırımlar ve cezalar uygulanmaktadır. Takibini yapmak ile sorumlu olan ve vatandaşların işlerini yapmak kolaylaştırmak için kamuda, kurum ve kuruluşlarda çalışan görevliler bulunmaktadır. Görevlerini son derece iyi yapan memurlar, işçiler devleti gücünü kudretini ve şefkatini hissettirip insanlığa hizmet ettikleri için hem bu dünyada hem de ahirette karşılığını mutlak fazlası ile alacaklardır.

Bir de görevini yapmadığı gibi kötüye kullanan veya insanlara zulmeden görevliler var ki bunlar usulsüz uygulamalar, uygun şekilde ve vaktinde yapılmayan görevler bir çok telafisi zor veya imkansız işlemlerle vatandaşa dünyayı zindan etmek devletine milletine düşman etmek için bilinçli veya bilinçsiz hareket ediyorlar. Daha sonrasındanbsp; mahkemeler, itirazlar derken kamunun iş yükü zaman kaybı ve maliyetlerinbsp; arttıkça; artıyor. Görevli memurlarda  niteliksiz  umursamaz  düşüncesiz hareketlerle çalışanlarını genel olarak görev haysiyetsizi olarak değerlendirebiliriz.


Mesela…

İnsanlara duyarsız tavırlarla yardımcı olmamak, çeşitli zorluklarla uğraştırmak, eksik ve hatalı evrak düzenlemek sureti ile uzun süreçlerle ağır bedeller ödetmek, hatalı işlemler yapılarak vatandaşa zorluk çıkarmak, yanlı veya doğru satın alma yapmamak, firmaların ücretlerini zamanında ödememeknbsp; ve zor durumda bırakarak iflaslarına neden olmak, ödeme vadesini geciktirip yüksek maliyetlerle iş yaptırmak, gereksiz veya tutarsız cezalarla vatandaşı yıldırmak…

Yukarıda sıraladığımız sorunlar maalesef uzar gider. Bu tür sorunların insanları hükümete hatta devletine küskün etmesi gibi zararları bulunmaktadır.

Denetim sistemi düzenlenmeli…

Hal böyle olunca sistemsel bir yapı gerekiyor. Çalışmaların düzenli bir şekilde denetleneceği, denetim sonrasında puanlamaların yerli yerince uygulanacağı bir sistem…

Vatandaş memuru puanlasın…

Puanlama sistemi kişinin aldığı hizmeti değerlendirmesidir.

En basit olarak hepimizin kullandığı internet sitelerinde ,bankalarda,gsm operatörlerinde,müşteri memnuniyeti alınan hizmetin değerlendirilmesi gibi uygulamalar var olmasına rağmen aynı uygulama devlet kurumlarında neden yok?

Sistem bir an önce devreye girmeli isteyen vatandaş kendisine hizmet eden veya etmeyen görevliyi puanlayabilmelidir. Böyle bir sistem olur ise hizmet kalitesi artacak, kaynaklar ve kamu hizmetleri daha hızlı ve verimli kullanılacaktır. Vatandaş memnuniyet ve memnuniyetsizliğini dile getirebilecektir. Bu sistemle iyi veya kötü ayırt edilebilir olacaktır. Ödül ve ceza sistemi olumlu yönde hızlı ve verimli çalışmayı tetikleyeceği için milli hizmet olarak değerlendirilebilecektir. Toplam hizmet puanı çalışanların puanları ile birleştirilip kurumların puanı olarak değerlendirilebilecektir.

Bazı kurumlarda benzer uygulamalar vardır ama bunlarda revize edilmelidir. Dikkat eden olduğu gibi formaliteden kalite standardı uygulamaya çalışan kurumlar da maalesef mevcuttur.

Biz insana hizmet insanlığa hizmet düsturu ile çalışan tüm kamu emekçilerine saygı duyuyor ve teşekkür ediyoruz. Görevini uygun biçimde yapmayanları da vicdanlarına ve okurlarımızın değerlendirmesine sunuyoruz…

 

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları